Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hokejová Olomouc vetuje sudího Mrkvu, s nímž měl klub konflikt už v lednu

Olomoucký brankář Jakub Sedláček inkasuje, přes spoluhráče Jiřího Ondruška a vítkovického útočníka Marka Kaluse jen stěží něco vidí. foto: ČTK

Vedení hokejistů Olomouce se rozhodlo vetovat v extralize hlavního rozhodčího Romana Mrkvu. Důvodem k využití tohoto práva je podle Hanáků nespokojenost s výkonem sudího v nedělním utkání ve Vítkovicích. Se stejným rozhodčím přitom měli Hanáci konflikt již v lednu.
  15:21

Olomoučtí přijeli k utkání 7. kola po třech zápasech bez bodového zisku. Na ledě Ostravanů sice inkasovali před polovinou duelu jako první, ale vývoj se jim podařilo otočit a ještě po 49 minutách vedli 3:1. Pak však dostali dva góly v oslabení a nakonec prohráli 3:4 v prodloužení.

Na straně hostů bylo po skončení zápasu pět menších trestů a zkušený bek Jan Švrček byl navíc vyloučen na pět minut a do konce utkání. Z týmu domácích, kteří využili početní výhodu celkem třikrát, nebyl vyloučen nikdo. Společně s Mrkvou řídil zápas v roli hlavního slovenský rozhodčí Peter Stano.

„Rozhodl jsem se vetovat hlavního rozhodčího Romana Mrkvu, jehož nedělní výkon byl nedůstojný a z mého pohledu v žádném případě nedosahoval extraligové úrovně. Toto ale musí posoudit především manažer rozhodčích APK LH,“ uvedl generální manažer Erik Fürst.

Právě Fürst ve druhé polovině ledna v deníku Sport kritizoval výkon rozhodčího Mrkvy a práci šéfa extraligových sudích Vladimíra Pešiny, a to v reakci na zápas 40. kola proti Plzni, který přitom tehdy Olomouc vyhrála 3:2.

„...Minimálně by bylo fajn, kdyby se (Pešina) občas zeptal klubů na názor. Jak to vidí s jeho ovečkami, jestli má přesné informace, zda sleduje všechny zápasy... Zjevně asi ne, protože pořád slyším jen to, jak rozhodčí pískají výborně a jak všichni odvádějí kvalitní práci,“ citoval list Fürsta.

Mrkvu obvinil v lednu z arogantního jednání. „V neděli byli nasr... hosté, domácí i diváci. A pan Mrkva odchází s umaštěnou pusou od párku nebo od čeho naprosto spokojený, protože si domů veze výplatu,“ dodal Fürst.

Vedení Olomouce dostalo následně dvě pokuty v souhrnné výši 85.000 korun za chování a vyjadřování generálního manažera vůči rozhodčím. Ředitel extraligy Martin Loukota vyměřil trest 75.000 korun za porušení herního řádu, zbylých deset tisíc nařídil uhradit předseda disciplinární komise Viktor Ujčík za nesportovní chování.

Autoři: ,