Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hokejem se šíří fotbalové násilí

Sport

  13:55
PRAHA - Zapomeňte na občerstvení, restaurace zůstane v průběhu utkání zavřena. Budete důkladně prohledáni. Zakázána je pyrotechnika, alkohol nebo bubny k fandění. Vlajky? Předem si je sundejte z tyčí.

Bohemians 1905 - Jablonec (fanoušci) foto: ČTK

Ne, tohle není řád pravidel před vypjatým fotbalovým derby, ale instrukce pro hokejové fanoušky. Ty, kteří se v Novém Jičíně chystají navštívit duel s Havířovem. Jen další kolo třetí nejvyšší soutěže...

Ale běžný zápas to zítra nebude. Chystají se na něj desítky policistů. Další desítky lidí z bezpečnostní agentury mají dění v hledišti sledovat uvnitř stadionu.

"Původně jsem to chtěl raději sehrát za zavřenými dveřmi, bez diváků. Ale policisté nám přislíbili spolupráci," líčí Milan Urban, generální manažer novojičínského klubu.

Své si užil v říjnu, kdy při stejném vzájemném měření sil nebylo daleko od průšvihu. Prohra 2:5 nebyla důležitá. Tehdy šlo především o zdraví.

"Agresivní fanoušci napadali pořadatele i příznivce druhého klubu. Vytrhávali lavičky a ničili zařízení tribun," popisoval mluvčí tamní policie Petr Gřes. Všichni diváci byli vyhnáni z haly a utkání se dohrávalo před prázdnými tribunami. Policie tehdy pozatýkala pět lidí, jeden z nich už je dokonce obviněn.

Teď se chystají protiopatření.

GRAFIKA se po rozkliknutí zvětší: Výtržnosti v hokeji.

Násilnosti mezi fanoušky se totiž poslední dobou objevují i v hokejových arénách – tedy tam, kde se český fanoušek cítil dříve bezpečně.

"Pro mě je to hovadismus, který u nás nepřipustíme," tvrdil LN Tomáš Král, šéf hokejového svazu.

Nedávné incidenty se týkají hlavně moravské skupiny 2. ligy, kde je už v únoru měli na svědomí třeba fanoušci Přerova. Za nejrizikovější je ovšem považována právě skupina z Havířova.

Havířov, město, jež po bankrotu klubu zažívá návrat na nižší úrovni, zase žije hokejem. Na domácí zápas tam klidně přijde i pár tisíc lidí.

Na ty venkovní zase jezdí třeba po dvou stovkách, jenže se mezi nimi vyskytují problémoví jedinci.

"My nemůžeme ručit za fotbalové fandy, kteří si s někým domluví bitku u marketu," říká člen havířovské fanouškovské základny, jenž si nepřál být jmenován. "A pak druhá věc je ta, že dost soupeřů, za nimiž přijedeme, nás provokuje samo."

Chuligáni si vylévají frustraci

Jenže pravda je ta, že mají za sebou více afér, které začaly už vstupem do této soutěže. Kromě té říjnové i na začátku listopadu před zápasem v Opavě, kde bylo zadrženo zhruba osm desítek lidí. "Ti k nám ale nepatřili," hájí se Havířovští.

Loni se hodně rozebíral konflikt z úvodního kola ve Vsetíně, kde se během přestávky v ochozech střetli fanoušci obou táborů. Na ledě skončily světlice a dělobuchy a ve vzduchu byl cítit slzný plyn.

Ten zápas se nedohrál, byl zkontumován ve prospěch hostů a Vsetín dostal pokutu. "Vlastně jim tak stačí poslat pět šílenců do hlediště všude, aby zápas ukončili, a budou kontumačně vítězit s každým," rýpl si ironicky Urban z Nového Jičína, podle nějž někdo z hostujícího tábora pronesl v říjnu do haly i bič. A začal s ním švihat kolem sebe.

Kluby tak mají na utkání s Havířovem zvláštní výdaje, protože najímají bezpečnostní agentury. Nový Jičín vyjde kolem 25 tisíc korun.

Policie navíc podle zákona nemůže na stadion vstoupit dříve, než pořadatelé ztratí kontrolu nad situací. Vyhodnotí-li, že organizátoři selhali, může klubu naúčtovat náklady. Proč že se to děje zrovna tady? Moravský region překypuje v téhle soutěži lokální rivalitou. A pak ještě jeden důvod – chuligáni.

"Prolínání fotbalových a hokejových fanoušků je v Moravskoslezském kraji běžné," říká Martin Synecký, bezpečností manažer fotbalové asociace, jenž se zabývá fotbalovým extremismem. "Současná situace může souviset s faktem, že se Baníku nedaří, a oni jsou frustrovaní. V Havířově dost fanoušků Baníku žije. Jsou problémová buňka."

Nelibost u ostatních klubů může vést i ke stížnosti na vedení hokejového svazu, který zatím podobnou situaci nikdy neřešil.

"Ale musí být iniciativa od stěžujících si klubů. Pak bychom se tím začali zabývat, což by mohlo vést například k zákazu havířovských fanoušků na venkovní zápasy nebo ke zvýšené spolupráci s policií," podotýká svazový šéf Král.

Jenže to už prý udělal třeba Vsetín před rokem, kdy se bránil kontumaci. "A stejně to smetli ze stolu," připomíná sportovní ředitel Alexej Jaškin. "Už nevím, co chtějí víc."

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!