Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dvořák má formu. Veterán sobě i ostatním dokazuje, že na NHL pořád má

Sport

  23:00
CAROLINA/PRAHA - Český hokejista Radek Dvořák se prostě nechtěl smířit s tím, že už si nezahraje NHL. Proto si vybojoval smlouvu v Carolině, kde teď slýchá chválu na každém kroku. Není divu, v nedělním zápase proti Philadelphii dal vítězný gól. Odložený veterán pak kynul aplaudujícím fanouškům jako jedna ze tří hvězd zápasu.

Radek Dvořák v dresu Floridy foto: ČTK

Jen čtyři hráči zatím nastříleli v nové sezoně NHL víc branek (Ovečkin, Grabovskij, Vrbata, Eller). Dvořák se trefil proti Detroitu i proti Philadelphii. Do týmu Hurricanes jej brali jako obranáře do oslabení a rutinéra s dobráckou povahou, který může zklidnit mladé parťáky a leccos je naučit. Za úpravy skóre v Carolině platí především první lajnu Sjomin, Eric Staal, Tlustý. Jenže ta zatím dřímá. A tak i ve statistikách vyniká nechtěný "dědek" Dvořák. Přitom v létě marně vyhlížel nabídku k angažmá v NHL.

"Canes" ho pozvali aspoň na zkoušku do kempu. Výtečný bruslař Dvořák v něm potvrdil všechny dobré zvěsti, jež se o něm po severoamerických hokejových arénách šíří. Nakonec kývl na dvoucestnou smlouvu, kterou by leckterý zkušený hráč považoval za nedůstojnou. Kdyby zůstal celou sezonu v NHL, vydělal by 600 tisíc dolarů hrubého, což je hluboko pod ligovým průměrem. Po odeslání na farmu by se mu aktuální gáže ještě snížila přibližně na pětinu.

Pro Dvořáka je NHL hlavně otázkou osobní cti

Jenže pro Dvořáka je zaměstnání v National Hockey League hlavně otázkou osobní cti, nikoliv co nejvyššího platu. "Když mi z Caroliny zavolali, vzal jsem to jako výzvu. Věděl jsem, co dovedu," řekl v neděli reportérům. Už málem zmizel v říši zapomnění. Ani v minulé sezoně se o něj dlouho nikdo nezajímal, Anaheim ho získal až chvíli před play-off. A teď na něj září reflektor a on mluví jako muž, který rozhodl zápas. Ve 29. minutě využil Skinnerovo skvělé napadání, ujal se puku na hranici pravého kruhu a švihem ho nádherně poslal nad Masonovu lapačku. "Pořád umí dát gól," řekl o něm kouč Kirk Muller na tiskovce.

Radost hokejistů Caroliny Hurricanes, zleva jsou Jeff Skinner, Riley Nash a Radek Dvořák

"Navíc jako hokejista úžasně dozrál. V lize dál působí i díky tomu, že se naučil bránit. Proto jsme po něm sáhli. Našemu útoku prospívá jeho spolehlivost." Svého staršího spoluhráče chválil i talent Jeff Skinner: "Je chytrý, pozičně skvělý. Vím, že na ledě bude vždycky na správném místě." Dvořák rozjel svou 18. sezonu s číslem 18 na dresu náramně. Kdyby pokračoval v tempu z prvního týdne, nasázel by v základní části 82 branek. Jistě, není to reálné. On sám to ví nejlíp. Uchovává si pokoru, zůstává při zemi: "Máme za sebou jenom dva zápasy. Musíme zlepšit ještě spoustu drobností." S takovým přístupem Radek Dvořák v NHL ještě nějakou dobu určitě vydrží.

Autor: