Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Indiáni mečbol neproměnili, Olomouc žije dál. Boleslavští krok od postupu

Sport

  17:30aktualizováno  21:30
OLOMOUC - Hokejisté Olomouce porazili ve čtvrtém utkání čtvrtfinále play off extraligy na domácím ledě Plzeň 2:1 a prvním vítězstvím v sérii odvrátili mečbol. Branky Hanáků vstřelili Holec a Pekr, jediný gól hostů dal Lev. Hanáci se vzpamatovali z pátečního debaklu 1:8 a o prodloužení série rozhodli dobrou defenzivou podpořenou výborným výkonem brankáře Branislava Konráda. Za stavu 1:3 na zápasy bude série pokračovat v úterý v Plzni.

Hráči Olomouce slaví první gól v síti Plzně. foto: ČTK

Oproti pátečnímu utkání oba týmy sáhly k jedné změně. Útočníka Hanáků Kucharczyka ve čtvrté řadě nahradil Zeman a v plzeňském celku místo zraněného Bližňáka nastoupil Přikryl.

Indiáni vsadili na pozornou defenzivu, z níž vyráželi po chybách soupeře do rychlých protiútoků. Olomouc měla převahu, ale dostávala jen s obtížemi k slibnějšímu zakončení, střely z větší vzdálenosti brankáře Machovského příliš neohrozily.

Až v 15. minutě se dostal k nastřelenému puku do útočného pásma Buc a našel volného Holce, který střelou do horního rohu otevřel skóre. I ve druhé třetině byli domácí hokejisté aktivnější, často ale na úkor střelby sázeli na opatrnost a příliš kombinovali.

Utkání čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 4. zápas: HC Olomouc - HC...
Utkání čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 4. zápas: HC Olomouc - HC...

Pouze první útočná řada Buc, Herman, Holec se tlačila více do brankového prostoru, jenže zakončení chyběla přesnost. Indiáni se dostali k soustavnějšímu tlaku pouze při přesilových hrách. Většinou ale kombinovali jen v rozích kluziště a brankáře Konráda neohrozili.

V závěrečné třetině Olomouc nepolevila v ofenzivě. Z rychlých brejků se dvakrát před Machovským ocitl Buc, ale trefil jen brankáře. Plzeň využila k vyrovnání pět minut před koncem třetí třetiny přesilovku. Konrád dlouho odolával střelám, ale nestačil na dorážku Lva. Z vyrovnání se ale hosté těšili pouhých 49 sekund, než Olomouci vrátil vedení Pekr.

V závěru ještě neproměnil sólo Skladaný, jehož pokus o blafák Machovský chytil. Plzeň zkusila hru bez brankáře, vyrovnat se jí ale nepodařilo.

Boleslavští mají historický mečbol

I ve čtvrtém souboji v sérii padl rychlý gól a po 48 vteřinách se radovali domácí. Urban zpoza branky přihrál nepokrytému Klimentovi a Kacetl kapituloval. Odpověď mohla přinést souhra obnoveného útoku Kudrna, Mertl, Šimánek. Pokus Mertla, který se přesunul z první do třetí formace místo Kukumberga, ale Rittich vyrazil.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 4. zápasy

HC Olomouc - HC Škoda Plzeň 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 15. Holec (Buc, Herman), 56. Pekr (Eberle, Vyrůbalík) - 55. Lev (T. Svoboda, Kratěna). Rozhodčí: Hradil, Hejduk - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:5, navíc Jeřábek (Plzeň) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5500 (vyprodáno). Stav série: 1:3.

Olomouc: Konrád - Škůrek, Vyrůbalík, Houdek, Staněk, Jaroměřský, Ondrušek - Buc, Herman, Holec - Pekr, Řípa, Eberle - Skladaný, Húževka, T. Mikúš - Rác, Zeman, Vodný. Trenéři: Venera a Tomajko.

Plzeň: Machovský - Kadlec, Jeřábek, Kudroč, Pulpán, Kubka, D. Sklenička - Indrák, Kracík, D. Kubalík - Kratěna, Lev, Johnson - Hrňa, Preisinger, T. Svoboda - Hollweg, Přikryl, Poletín. Trenéři: Michal Straka a Čihák.

BK Mladá Boleslav - Mountfield Hradec Králové 5:4 po sam. nájezdech (2:0, 1:3, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Klimenta (Urban), 9. Lenc (Trončinský, Urban), 22. Urban (Lenc), 54. Pacovský (Urban, Jarůšek), rozhodující sam. nájezd Klepiš - 25. Červený (Ihnacak, Čáp), 35. J. Kudrna (Šimánek), 39. Bednář (Pavlas, Dietz), 55. Frühauf (Mertl, Šimánek). Rozhodčí: Hodek, Polák - Brejcha, Suchánek. Rozhodčí: Hodek, Polák - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 9:9. Využití: 1:2. Diváci: 4200 (vyprodáno). Stav série: 3:1.

Mladá Boleslav: Rittich - Stříteský, Voráček, Rýgl, Trončinský, Kučný, Robar, Ovčačík - Klimenta, Klepiš, Lenc - Jarůšek, Urban, Pacovský - Hyka, Musil, L. Pabiška - M. Látal, Bárta, Ďurač. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Hradec Králové: Kacetl - Pláněk, Vydarený, Dietz, Pavlas, Čáp, Frühauf, Vašíček - Bednář, Kukumberg, Dej - Honejsek, Ihnacak, Červený - J. Kudrna, Mertl, Šimánek - Miškář, Vantuch, Courchaine. Trenéři: Kýhos, T. Martinec, Tvrdík a V. Sýkora.

Při Plášilově vyloučení domácí v deváté minutě zvýšili. Obránce Trončinský si pohrál s bránícími hráči a předložil puk Lencovi, který zakončil do prázdné branky.

Mountfield se ubránil při vyloučeních Honejska i Vydareného a domácí měli největší šanci mezitím při plném počtu hráčů na ledě. Hyka ani Musil ale puk za Kacetla nedotlačili. Snížit mohl před první pauzou Mertl, ale tváří v tvář Rittichovi neuspěl.

Na přelomu prvního a druhé dějství se domácí ubránili při Lencově trestu, při kterém byl blízko snížení Pavlas. Ve 22. minutě opět udeřila Mladá Boleslav, když Lenc v přečíslení dvou na jednoho předložil puk Urbanovi, který zakončil k pravé tyči. Ve 25. minutě se při Pabiškově vyloučení prosadili i hosté. Rittich ještě odolal při nebezpečném závaru, ale čtyři vteřiny před koncem trestu jej prostřelil z mezikruží Červený.

Následně šli domácí z přesilovky při Vydareného pobytu na trestné lavici do oslabení, když šel Lenc pykat na dvě plus dvě minuty poté, co Pavlas skončil na ledě s krvavým zraněním v obličeji. Těsně před koncem přesilovky v 31. minutě promarnil velkou šanci Courchaine, který měl odkrytou branku, ale přestřelil. V 35. minutě už se ale hosté znovu radovali, když Ritticha zblízka nadvakrát překonal Kudrna.

Po dalším vyloučení Vydareného se opět domácí dostali do oslabení a po trestech pro Pacovského a Voráčka měli Východočeši možnost hrát 101 vteřin v pěti proti třem. A přesilovku využili v době, kdy ještě Lenc přišel na buly o hůl. Bednář z levé strany vyrovnal po přihrávce Pavlase, který nastoupil v play off poprvé.

Po dalším trestu pro Musila hrál Mountfield ještě vzápětí 20 vteřin v pěti proti třem. Po pauze mohli získat zpět vedení domácí. Courchaine fauloval unikajícího Musila a nařízené trestné střílení neproměnil Hyka. V další pasáži byl mírně nebezpečnější Hradec Králové, ale vyložené šance chyběly.

V 54. minutě se ale ocitl před Kacetlem Pacovský a vrátil Mladé Boleslavi vedení. Domácí se z něj těšili jen 90 vteřin, než se trefil z levého kruhu obránce Frühauf. Hradec se pak na přelomu třetí části a prodloužení ubránil při čtyřminutovém trestu Deje. Nerozhodlo se ani při vyloučení Červeného za vyhození puku do hlediště.

Blízko gólu byl Urban a hosté odolali i při pokračujícím velkém tlaku Mladé Boleslavi. Ze stejné důvodu šel pykat i na druhé straně Voráček, ale skóre se nezměnilo po Kudrnově šanci. Utkání nerozuzlil ani v 75. minutě po sólu Trončinský. Zápas dospěl do nájezdů a v nich se trefil jako jediný ve třetí sérii Klepiš. Mladá Boleslav tak potřetí za sebou v sérii vyhrála v nastavení.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!