Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté porazili Rusko a vyhráli České hokejové hry

Sport

  19:59
KARLOVY VARY - Čeští hokejisté vyhráli České hokejové hry, úvodní turnaj série Euro Hockey Tour.

Boj Česka a Ruska. foto: ČTK

Češi tak vyhráli po téměř sedmi letech turnaj série Euro Hockey Tour. Na závěr Českých her v Karlových Varech porazili Rusko 3:2 po nájezdech. Zasloužil se o to zejména Jiří Hudler, který dal oba góly v základní části a proměnil i rozhodující nájezd.

Česká republika - Rusko 3:2 po SN (1:1, 0:1, 1:0)

 Branky a nahrávky: 18. Hudler (Kumstát, Klepiš), 58. Hudler (Kumstát), rozhodující nájezd Hudler - 6. Ščastlivyj (Kornějev, Kuljaš), 27. Kuljaš (Mozjakin, Kornějev).
Rozhodčí: Johansson, Persson (oba Švéd.) - Barvíř, Blümel (oba ČR). Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1.
Diváci: 5682 (vyprodáno).

"Bojovali jsme, hráli náš hokej," těšilo po bitvě kouče Vladimíra Růžičku. "A nebáli jsme se jít do brány, což je někdy naše bolest."

Ano – bitva je to výstižné slovo.

Jen podtrhovala mezi oběma rivaly nevraživost posledních let. Nechyběly jí šance, emoce, dramatický průběh ani očekávané potyčky, třeba s vyhlášeným provokatérem Alexandrem Radulovem. Skvělá atmosféra rovněž...

V poprvé vyprodané KV Areně hnala Čechy za vyrovnáním, když se sborná dvakrát dostala do vedení. Jenže dvakrát jí odpověděl právě Hudler, který na 2:2 srovnal až v 58. minutě. A v samostatných nájezdech udeřil potřetí.

Ze dvou pokusů v nich byl úspěšný jen napůl, než si pak v sedmé sérii vzal kotouč znovu. Rozjel se, napřáhl a porazil Rusy "ruským" blafákem.

"Už jsem nechtěl nad ničím přemýšlet, jen se věnoval své hokejce. Nechtěl jsem se s tím mazlit," popsal rozhodující moment.

Jeho večer... V zámoří tomu říkají "one-man show"...

Hudler stvrdil očekávané:

Totiž že národní tým pro evropské akce našel během olympijské sezony svého lídra.

Ve třech zápasech dokázal nastřílet pět branek, což ho ve Varech pasovalo na nejlepšího střelce turnaje. Však vzpomeňte na jeho čtvrteční pojistku při power play proti Finsku. I na sobotní duel se Švédy, které reprezentace přejela 5:2. "Až na slabší chvilku z druhé třetiny to byl náš podařený výkon," hodnotil ho trenér Růžička.

Byl vydařený, stejně jako ten včerejší proti Rusům.

Třebaže v některých momentech byli o něco lepší.

Jenže právě na sbornou bývají Češi v posledních letech motivovaní nejvíc. Včera znovu nechyběly slovní přestřelky s Radulovem nebo Saprykinem, strkanice ani fauly.

Blýskli se také oba brankáři

Ještě k Hudlerovi, jehož branky za zmínku rozhodně stojí: V první třetině skvělou tečí vymetl růžek soupeřovy branky, v závěru základní hrací doby ze stejného místa zavěsil puk do opačné strany. "Kumy mě tam skvěle našel. Nečekal jsem to, říkal jsem si, že je blázen, když mi to tam takhle dával," chválil hrdina utkání Petra Kumstáta.

Hrdinou však Hudler nebyl jediným. Nezapomeňte také na Lukáše Mensatora, který po sobotě nahradil v kleci Jakuba Štěpánka.

"Byl to můj nejtěžší zápas v reprezentační kariéře. Jsem hodně unavený, ale diváci byli fantastičtí," říkal domácí gólman šťastně.

Aby také ne. Nejenže Češi konečně slaví, neoblíbené Rusy navíc porazili po dvou a půl letech.

Už tomuhle týmu věříte o něco víc?

Po Českých hrách se to nabízí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!