Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté Třince vyhráli v Liberci a dostali se do čela extraligy

Sport

  21:25
LIBEREC - Hokejisté Třince zvítězili v předehrávaném utkání 10. kola Tipsport extraligy na ledě Liberce vysoko 5:0 a dostali se do čela tabulky o skóre před České Budějovice. Mountfield může Oceláře v úterý opět předstihnout, pokud na vlastním ledě bude bodovat s pražskou Spartou.

Liberec - Třinec. foto: ČTK

Čtyřmi body za dvě branky a stejný počet asistencí se zaskvěl Kanaďan Bryan McGregor. Gólman Martin Vojtek vychytal své první čisté konto v sezoně. Liberec sehrál už čtvrtý zápas v sedmi dnech a po dvou výhrách za sebou vyšel naprázdno a promarnil šanci svého dnešního soka přeskočit na třetí místo.

Duel sledovala na liberecké zvyklosti nízká návštěva 3051 diváků. Liberec se sice na začátku ubránil při Rýglově vyloučení, ale v šesté minutě už se aktivně hrající hosté radovali z vedení. Peterek zpoza branky našel najíždějícího Adamského, který si našel prostor mezi bránícími Severočechy a pohotově otevřel skóre. Domácí prověřili Vojtka vážněji až v 10. minutě, kdy vystřelil Klimenta.

Vzápětí navíc Bílí Tygři propadli v defenzivě, Polák u levé tyčky protlačil kotouč před Pince a do prázdné branky pohodlně dorazil puk McGregor. Domácí kouč Jiří Kalous si vzal oddechový čas a v 15. minutě při Kohnově vyloučení mohl jeho tým snížit, ale Kudrna ani Dušek neuspěli. V 19. minutě ve vyložené šanci opět Kudrna trefil jen tyč, na druhé straně osamocený McGregor bekhendem nevyzrál na Pince.

10. kolo hokejové extraligy

Bílí Tygři Liberec - HC Oceláři Třinec 0:5 (0:2, 0:0, 0:3)
Branky a nahrávky: 6. Adamský (Peterek, Hudec), 11. McGregor (Polák, Varaďa), 51. M. Růžička (Kohn, McGregor), 56. M. Růžička (Kohn, McGregor), 58. McGregor (Krajíček, M. Růžička). Rozhodčí: Hribik, Husička - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:8, navíc Holub (Liberec) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 3051.

Liberec: Pinc - Hunkes, Výtisk, Trončinský, Derner, Moravec, Čakajík, Rýgl, Holub - Kudrna, Nedvěd, Dušek - Podkonický, Vak, M. Hořava - Klimenta, Plodek, Víšek - Ondřej, Urban, Jonák. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

Třinec: Vojtek - Krajíček, Hrabal, Zíb,, Hudec, P. Hořava, Lojek - Kohn, McGregor, M. Růžička - D. Květoň, Peterek, Adamský - Polák (25. Polanský), Bonk, Varaďa. Trenéři: Marek a B. Kopřiva.

Na přelomu prvního a druhého dějství se domácí ubránili při trestu Dernera a následně hráli bez sedmi sekund šest minut v kuse v početní výhodě, ale domácí se z tlaku neprosadili. Buď jejich pokusy končily u Vojtka, mimo branku nebo na tyči jako v 27. minutě po střele Podkonického.

Když se dostal Třinec do plného počtu, objevil se v dobré střelecké pozici Lojek, ale přestřelil. Oceláři už hráli v té době bez svého nejproduktivnějšího hráče Poláka. Liberec měl následně ještě další dvě přesilovky, ale Kudrna šanci nevyužil a Vojtek si držel i díky 17 úspěšným zákrokům v druhé dvacetiminutovce čistý štít.

Třinec si v poslední třetině hlídal náskok, ale i hrozil. V 43. minutě uvolnil Kohn McGregora, ale Pinc svůj tým podržel. Devět minut před koncem pojistil výhru jen čtyři vteřiny po návratu vyloučeného Trončinského na led Růžička, který předtím ještě v přesilovce na Pince nevyzrál, ale znovu se zmocnil puku a z levého kruhu už zvýšil na 3:0.

Další možnost Kohna sice zlikvidoval Pinc, ale v 56. minutě už osamocený Růžička nedal libereckému brankáři šanci. Třinec udeřil ještě jednou. V 77 trvající přesilovce pěti proti třem sice ještě neskóroval, ale proti čtyřem už díky McGregorovi ano.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!