Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté zdolali Finy 3:1 a předčasně tak ovládli Švédské hry

Sport

  14:25aktualizováno  17:48
Stockholm / Praha - Čeští hokejisté vyhráli na Švédských hrách ve Stockholmu nad Finskem 3:1 a s plným počtem bodů ze dvou zápasů se postarali o triumf na turnaji. O tříbrankové vedení se postarali Petr Holík, Hynek Zohorna a Jiří Sekáč, debutujícímu gólmanovi Romanu Willovi sebral čisté konto 12 minut před koncem Ville Pokka.

Radost českých hokejistů. foto: ČTK/AP

V české sestavě se objevil i Rudolf Červený, který po zranění Tomáše Filippiho doplnil nominaci. Útočník Slovanu Bratislava se zařadil z pozice třináctého útočníka i do hry.

Už po 86 sekundách se Češi museli bránit po vyloučení Hynka Zohorny. Finové měli i po přesilovce převahu, ale do šancí je Říhův výběr nepouštěl. Až v osmé minutě vystihl Douderovu přihrávku Sallinen, ujel sám, ale debutující Will ukryl jeho bekhendový blafák v lapačce.

Česko - Finsko 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 30. P. Holík, 34. H. Zohorna (T. Zohorna), 46. Sekáč (Kundrátek, T. Zohorna) - 48. Pokka (V. Leskinen). Rozhodčí: Holm, Nord - Laksola, Lundgren (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:4, navíc Jan Kovář (ČR) 5 min. a konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 1891.

Sestavy:

Česko: Will - Zámorský, Polášek, Kundrátek, Štencel, M. Doudera, Krejčík, D. Musil, Hrbas - Gulaš, Jan Kovář, Sekáč - Zaťovič, Horák, M. Kvapil - R. Koblížek, T. Zohorna, H. Zohorna - Lenc, P. Holík, M. Stránský - Červený.

Finsko: Tirronen - M. Lehtonen, Kaski, Lehtivuori, Eronen, O. Leskinen, Pokka, Friman, Laaksonen - J. Pesonen, Ruohomaa, V. Leskinen - Junttila, A. Mustonen, Ojamäki - Hakulinen, Tyrväinen, Joonas Nättinen - J. Sallinen, Björninen, Luostarinen.

V polovině úvodní části zahrozila Kovářova formace, vzápětí musel Tirronen krýt Kundrátkův pokus. Finové odolali při Björninenově trestu. V 16. minutě finský gólman zlikvidoval teč Horáka. Will si poradil s pokusem Kaskiho a Tirronena zase nepřekonal Hynek Zohorna.

V úvodu druhé části se ocitl po přihrávce Tomáše Zohorny v šanci Doudera, ale usměrnil puk vedle. Potom ohrozili Tirronena Lenc a Musil. Při Tyrväinenově vyloučení po Kvapilově přihrávce neprostřelil finského gólmana z pravého kruhu Tomáš Zohorna.

V polovině utkání otevřeli skóre Češi. Po Junttilově chybě na útočné modré čáry si v úniku vyměnil Holík puk se Sekáčem, a když se mu snažil přihrávku vrátit před prázdnou branku, srazil si tam kotouč Pokka. Další možnost měl Kvapil.

Ve 34. minutě se Říhův výběr prosadil ve vlastním oslabení při Horákově pobytu na trestné lavici. Kaski upadl na útočné modré čáře, v přečíslení Tomáš Zohorna předložil puk před branku bratrovi Hynkovi, který se v 10. duelu v národním týmu radoval z premiérové branky.

V úvodu závěrečné části Hynek Zohorna uvolnil bratra Tomáše, který blafákem na Tirronena nevyzrál a z dorážky minul odkrytou branku Koblížek, vedle Willa druhý český debutant v utkání.

Ve 46. minutě při přesilové hře zvýšil Sekáč, který mezi kruhy tečoval Kundrátkovu střelu. Dočkali se i Finové, kteří potrestali už třetí Horákův faul v utkání a Pokka z pozice mezi kruhy překonal Willa. Ten vzápětí nedovolil snížit na rozdíl jediného gólu Sallinenovi.

V čase 51:38 putoval do kabiny s trestem na pět minut a do konce utkání za krosček na Hakulinena Jan Kovář, ale Češi dlouhé oslabení ubránili. V závěru ještě při power play Finů trefil tyč prázdné branky Tomáš Zohorna.

Tabulka Švédských her:
1.Česko220008:36
2.Švédsko210016:73
3.Rusko201015:62
4.Finsko200113:61
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!