Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hokejisté Zlína i Chomutova předvedli na úvod play off parádní obraty

Sport

  20:07
PRAHA - Ve Zlíně a Chomutově odstartovalo v pondělí předkolo play off hokejové extraligy a v obou případech se radovali domácí. Valaši si poradili s Třince 2:1, stejným poměrem - ovšem až v prodloužení - pak Piráti porazili brněnskou Kometu. Druhé duely se hrají ve stejných halách v úterý.

Hokejisté Chomutova začali předkolo play off extraligy vítězně. foto: ČTK

Úřadující vicemistr z Třince sice vedl ve Zlíně od páté minuty po trefě Jiřího Polanského, ale ještě v úvodním dějství vyrovnal Oldrich Kotvan a v 37. minutě dovršil obrat lotyšský kanonýr Roberts Bukarts. Druhý zápas série, hrané na tři vítězná utkání, je na programu v úterý od 17:30 opět ve Zlíně.

Třinec, který dosud všech šest sérií se Zlínem v play off prohrál, vstoupil do utkání lépe. V páté minutě vyjel zpoza branky Polanský a zasunul puk za Kašíka. Ve hře se přitvrdilo, domácí zvýšili aktivitu a dočkali se vyrovnání. Při vyloučení Adamského se prosadil ránou od modré čáry Kotvan. Vzápětí byl vyloučen Rákos, ale Oceláři v dalším oslabení odolali.

Předkolo play off hokejové extraligy - 1. zápas: Piráti Chomutov - HC Kometa...
Předkolo play off hokejové extraligy - 1. zápas: Piráti Chomutov - HC Kometa...

Druhá část už byla na šance bohatší a hned v úvodu musel chybu domácí obrany hasit Kašík. O chvilku později dostal k dorážce Svačina, ani on ale proti zlínskému brankáři neuspěl. A do třetice se za hosty neprosadil ani Hrabal.

Brankáři Hamerlíkovi pomohla tyčka po Štumpfově ráně, v 37. minutě se už ale domácí radovali. Oceláři chybovali při rozehrávce a zlínské přečíslení využil po přihrávce Petra Holíka pohotovou střelou Bukarts.

I ve třetím dějství dominovaly obrany a k vidění bylo více tvrdých soubojů než šancí. Nechyběl ani pěstní souboj mezi zlínským útočníkem Čechem a třineckým obráncem Stehlíkem. Poté měli domácí dvě možnosti zvýšit. Řezníčkova dělovka jen těsně minula horní růžek třinecké branky, Říčka zase neuspěl sám před Hamerlíkem.

Výsledky 1. zápasů předkola play off hokejové extraligy

PSG Zlín - HC Oceláři Třinec 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 15. Kotvan (O. Veselý), 37. Bukarts (P. Holík) - 5. Polanský (Rufer). Rozhodčí: Šír, Hradil - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Diváci: 4700. Stav série: 1:0.

Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, O. Horák, Řezníček - Bukarts, P. Holík, Říčka - Štumpf, Roman Vlach, O. Veselý - Ondráček, Maruna, Kubiš - Čachotský, D. Šťastný, F. Čech. Trenéři: Rostislav Vlach, Jurík a Hrazdira.

Třinec: Hamerlík - M. Doudera, Galvas, Nosek, Jank, Hrabal, Stehlík, L. Doudera - Kopecký, Plíhal, Dravecký - Rákos, Kreps, Svačina - Rufer, Polanský, Adamský - Matuš, M. Kovařčík, Jašek. Trenéři: Dopita a Mucha.

Piráti Chomutov - HC Kometa Brno 2:1 v prodl. (0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 50. Skinner (Červenka, Rutta), 63. Skinner (Červenka, Rutta) - 10. P. Mrázek (V. Němec, J. Káňa II). Rozhodčí: Hribik, Hejduk - Lhotský, Jiří Svoboda. Vyloučení: 1:6. Využití: 1:0. Diváci: 4612. Stav série: 1:0.

Chomutov: Kristan - Rutta, Skinner, Valach, Tejnor, Šidlík, J. Mrázek, Pereťagin - Červenka, V. Růžička, Vondrka - D. Květoň, Kämpf, Hřebejk - Ölvecký, Dušek, Sklenář - Račuk, D. Kaše, Tomica. Trenéři: V. Růžička st., B. Kopřiva a J. Šťastný.

Brno: Čiliak - Kozák, T. Kaberle, Kováčik, Hanzlík, Trška, Malec, Kuboš - Dočekal, L. Čermák, R. Zohorna - Špirko, V. Němec, J. Káňa II - H. Zohorna, J. Hruška, Ostřížek - P. Mrázek, Koreis, Burian. Trenéři: Zábranský, Pešout a Pokorný.

Až v 52. minutě se dočkali Slezané první přesilovky, na kterou si dokonce trenér Dopita vzal oddechový čas. Zlínští ji však ubránili. Tři minuty před koncem vyhodil puk mimo mantinely Říčka a byl vyloučen. Kašík v oslabení dvakrát bravurně zasáhl lapačkou a jednou jej zachránila tyč.

Když Oceláři zkusili power play, mohl rozhodnout Veselý, byl však faulován. Hosté zkoušeli ještě hru pět na čtyři, odvrátit prohru se jim už ale nepovedlo.

Také Chomutov otáčel výsledek

Piráti se mohli proti Kometě dostat do vedení hned v prvním sekundách zápasu. Červenka přihrál zpoza branky Vondrkovi, ale uzdravený kapitán Severočechů Čiliaka v brance Komety nepřekonal.

Pozornost Kristana na druhé straně prověřil ve druhé minutě osamocený Hruška, ani on však skóre otevřít nedokázal. Chomutov byl aktivnější, gól ze své snahy ale vytěžit nedokázal. V 10. minutě se tak do vedení dostalo Brno, když Němec našel volného Mrázka, který dokázal puk pod pohotově posunout do branky domácích.

Vyrovnat mohl v 15. minutě Vondrka, šanci však i kvůli ataku protihráče ideálně nezakončil. Chomutovští následně nevyužili ani první přesilovou hru utkání. Ve 21. minutě vybídl Červenka ke skórování Květoně, ani on Čiliaka nepřekonal.

Brno mohlo zvýšit v početní výhodě, Kristan však odolal. Přesilové hry byly klíčové pro osud druhé třetiny. Piráti si postupně zahráli hned tři, ani jednu z nich však využít nedokázali. Jen si vytvořili výraznou střeleckou převahu, slovenský gólman ve službách Komety však zastavil všech devět pokusů domácích.

Na začátku třetí části měl druhý gól hostů na hokejce Němec, svůj nájezd však neproměnil. Útočník Brna byl poté ve 49. minutě vyloučen a domácí pátou přesilovku využili. Za Čiliakovými zády skončila Skinnerova střela od modré čáry. Vyrovnání domácí povzbudilo a tlačili se za rozhodnutím, druhý gól ale nepřidali ani v další početní výhodě.

Zápas se tak musel prodlužovat. Hrálo se však jen do času 62:13, kdy Červenka našel zpoza branky Skinnera, který duel rozhodl.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...