Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kings dělí dvě výhry od poháru, finále se stěhuje do LA

Sport

  9:25aktualizováno  9:35
NEWARK - Podruhé do stejné řeky vstoupili hokejisté New Jersey ve druhém finále Stanleyova poháru proti Los Angeles. Kings opět zdolali vyřazovacími boji protřelé mužstvo se třemi Čechy na soupisce gólem v prodloužení, a pokud by zvládli obě nadcházející utkání před svými diváky, získají poprvé v historii slavnou trofej. Jejich bilance z arén soupeřů by zůstala stoprocentní - poměru 10 výher a žádné porážky dosáhlo Los Angeles jako první tým historie.

Los Angeles Kings - New Jersey Devils (Brodeur) foto: ČTK

Kings opět rozhodli v prodloužení, místo Anžeho Kopitara tentokrát zápas ukončil Jeff Carter. "Je to prostě střelec. Právě na něho spoléháte, že dá nějaký ten důležitý gól," řekl novinářům kouč vítězů Darryl Sutter. Zatímco v průběhu základní hrací doby byli střelecky aktivnější domácí, v prodloužení Los Angeles vyhrálo na střely 11:3. "Věděli jsme, že ten gól máme někde schovaný," prohlásil útočník Jarret Stoll. "To bylo to jediné, o čem jsme se o přestávce bavili. Jak ten gól někdo z nás dá," dodal.

Los Angeles dosud ztratilo v play off pouhé dva zápasy a těží z vydatné porce sebevědomí. Carter v 74. minutě využil i zakrytého výhledu Martina Brodeura, jemuž clonil obrovitý Dustin Penner. "Odvedl před Martym skvělou práci. Nevím, zda přes něj mohl něco vidět," řekl Carter.

Stoll varoval před přílišným uspokojením. "Pohár nezískáte tím, že ve finále dvakrát zvítězíte. Ještě jsme nic nevyhráli," podotkl.

Zatímco hosté udělali důležitý krok v cestě za vysněnou trofejí, na niž marně čekají od svého založení v roce 1967, domácí smutnili. "Je to smůla. S trochou štěstí jsme mohli vést 2:0 na zápasy my. Měli bychom to ale brát jako pozitivum a jet do Los Angeles s tím, abychom co možná nejdříve vyhráli a od toho se potom odrazili," uvedl gólman Brodeur.

Kouč poražených Peter DeBoer měl z výkonu týmu lepší pocit oproti prvnímu zápasu. "Odehráli jsme o mnoho lepší utkání. Věděl jsem, že bychom měli zareagovat (na úvodní prohru) a zvládli jsme to dobře," řekl.

Autoři: ,