Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Hokejová Sparta pod novými trenéry stále výsledkově září

Sport

  22:37
PRAHA - Impulz v podobě výměny trenérů u nich zafungoval na jedničku. Když na konci listopadu propustila hokejová Sparta Pavla Hynka a Františka Výborného, byla ve výsledkové i herní krizi. Jeden z favoritů na titul se pohyboval až ve druhé polovině tabulky.

Sparťanské trenérské duo - David Volek (vlevo) a Miloš Holaň. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Tápající tým převzal David Volek s Milošem Holaňem a Pražané si následně připsali pět výher v ­řadě. Přemožitele nenašli ani včera, když zvítězili nad Plzní 3:2 na samostatné nájezdy.

BILANCE

JAK SI SPARTA VEDLA PŘED VÝMĚNOU TRENÉRŮ:
Kolik odehráli zápasů: 20
Postavení v tabulce: 9.
Bilance: 4 výhry v základní hrací době, 5 v prodloužení, 7 porážek v­základní hrací době, 4 v prodloužení
Skóre: 57:57 (průměr 1,96 vstřelených gólů za zápas).

JAK SI SPARTA VEDE PO VÝMĚNĚ TRENÉRŮ:
Kolik odehráli zápasů: 5
Postavení v tabulce: 7.
Bilance: 4 výhry v základní hrací době, jedna v prodloužení
Skóre: 20:10 (průměr 4 vstřelené góly na zápas).

Ofenzivními hvězdami nabitá Sparta měla na podzim největší problém ve střílení branek. "V důležitějších zápasech jsme se prosadili jenom jednou nebo dvakrát a to je hrozně málo," povzdychl si obránce Jiří Vykoukal. Na ledě se marně hledali ostřílení forvardi Martin Ručinský a David Výborný, jistotou v­ brance neoplýval Jan Chábera.

S Volkem a Holaněm se Sparta proměnila jak po mávnutí kouzelným proutkem. Hráčům se na hokejky vrátil klid a pohoda. "Nechali nás hrát, za což jsme se chtěli odvděčit nejlepším možným výkonem," líčil Vykoukal. A v čem podle něj spočíval největší rozdíl mezi starými a novými trenéry? "Máme více volnosti, můžeme více improvizovat." S tím souhlasil i kapitán Výborný. "Navíc je tu lepší atmosféra."

To se potvrdilo i v duelu s Plzní. Pražané sice rychle prohrávali 0:2, ale dokázali zápas dotáhnout až k­nájezdům. "Chceme se totiž dostat mezi nejlepších šest týmů," líčil Výborný, který snižoval na 1:2 a ­připsal si i vítězný nájezd.

Přitom Holešovičtí nezačali nejlépe, Ručinský ukázkově namazal před vlastní brankou na gól Petru Vampolovi. "Ani nevím, co jsem dělal. Chtěl jsem nahrát našemu bekovi," krčil rameny olympijský šampion z Nagana. Poté však patřil Ručinský k nejlepší domácím hráčům, na exsparťanského gólmana Tomáše Pöpperleho vyslal čtyři střely. "Z té chyby jsem se rychle oklepal. Všichni si teď víc věříme a­táhneme za jeden provaz," popisoval.

Tahounem je útočník Petr Ton
Sparta se k dobrým výkonům nastartovala ještě před reprezentační přestávkou, když dokázala dobýt led mistrovských Varů a rozjetého Třince. "Něco se při těch zápasech zlomilo. Od té doby má tým velkou sílu a nerozhodí ho ani nepříznivý stav," dumal Petr Ton. Rychlonohý útočník má na sparťanské sérii velkou zásluhu, k pěti výhrám přispěl šesti góly a­třemi nahrávkami. "Cítím od trenérů důvěru, tak se ji snažím splácet," mávl rukou. Další prověrka čeká Spartu již ve čtvrtek, kdy za Výborným juniorem dorazí Výborný senior jako čerstvý kouč Českých Budějovic.