Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Na MS bez Pavelce. Klub ho nechce pustit

Sport

  10:13aktualizováno  13:01
Česká hokejová reprezentace má vážný problém. Na mistrovství světa, které se uskuteční v květnu ve Finsku a Švédsku, s největší pravděpodobností nebude startovat brankář Ondřej Pavelec, hvězdný gólman z NHL. Informoval o tom zpravodajský server iSport.cz. Gólmanskou jedičnou se tak zřejmě stane Jakub Štěpánek hájící barvy Petrohradu z KHL.

Ondřej Pavelec inkasuje třetí branku. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Ondřeje Pavelce nechce uvolnit jeho zaměstnavatel Winnipeg Jets po náročné sezoně. "Klub mu doporučil odpočinek," sdělil iSport.cz šéftrenér svazu Slavomír Lener. Pavelec je v zapeklité situaci. Reprezentovat chce, ale momentálně je před podpisem nové smlouvy. "Abych byl upřímný, nevím jestli pojedu na MS. Chci jet, vždy jsem rád reprezentoval, ale nemám smlouvu na příští roky a odehrál jsem v sezoně hodně zápasů. K tomu náročné cestování, tréninky. Uvidíme, jak to dopadne," vysvětlil Pavelec zámořským novinářům.

To navíc v úterý vyloučil účast na MS kapitán Tomáš Rolinek kvůli zranění.

Trenér Hadamczik však ještě bude chtít stanovisko Winnipegu změnit. "Během středy budeme jednat. Domluvili jsme se, že se na to vyspíme a až se nám nám to rozleží v hlavě, ještě si zavoláme," citoval iSport.cz Hadamczika. "Ta situace teď nevypadá dobře, ale Pavelec ještě půjde za manažerem a ještě s ním bude o celé věci jednat," dodal.

Podle jeho slov by mělo být v záležitosti jasno během následujících pár desítek hodin. Hadamczik prý už ve čtvrtek bude vědět, zda může s Pavelcem počítat, nebo ne. O tom, jak by vypadalo složení brankářské trojice bez Pavelce, zatím nechtěl trenér spekulovat. "Budeme se o tom bavit, až budeme znát definitivní rozhodnutí," uvedl trenér.

Jakub Štěpánek (SKA Petrohrad)
Jakub Kovář.
Brankář Tomáš Pöpperle ze Sparty se raduje z vítězství

Evropská trojice gólmanů na mistrovství světa? Štěpánek, Kovář a Pöpperle.

Tomáš Vokoun, někdejší brankář číslo jedna, se již dříve nechal slyšet, že světový šampionát vynechá. Jeho spoluhráč a krajan z Washingtonu Michal Neuvirth je momentálně zraněn, během prvního kola play off by se však měl uzdravit. V případě postupu Capitals by ovšem český národní tým měl na turnaji ve Skandinávii zřejmě trojici gólmanů z Evropy. Jakub Štěpánek vyhrál s Petrohradem základní část KHL, Jakub Kovář je dlouhodobě klíčovým mužem Českých Budějovic a pozice trojky by s největší pravděpodobností připadla Tomáši Pöpperlemu, jenž uplynulou sezonu strávil ve Spartě.

Slavomír Lener také nastínil, že šanci by mohl dostat i mladý Petr Mrázek, který se na přelomu roky blýskl na mistrovství světa do 20 let.

Pavelec vychytal bronz na loňském šampionátu na Slovensku, Vokoun byl zase strůjcem zlatého triumfu v Německu před dvěma lety. Velkou výzvu by tak před sebou měl jejich nástupce.

Anketa

Kdo by se měl stát brankářskou jedičnou místo Ondřeje Pavelce na nadcházejícím MS?

Jakub Štěpánek 77
Jakub Kovář 12
Tomáš Pöpperle 11
Michal Neuvirth 38
Petr Mrázek 304
Jiří Trvaj 45
Někdo jiný 17