Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Paradox v žebříčku. Rusové se vyhoupli na druhé místo, za rok můžou být v čele

Ruský hokejista Nikita Něsterov se raduje s Vladimírem Tarasenkem z pátého gólu v síti Běloruska foto: Reuters

Světové zlato přineslo českým hokejistům posun v žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) o čtyři pozice na čtvrté místo. Postavení si vylepšili také Rusové, ačkoliv se mistrovství nezúčastnili. Navíc se velmi reálně mohou brzy vrátit na úplný vrchol.
  7:58

Rusům se přičítají body podle jednoduchého klíče. Místo reálného umístění v turnaji se řeší pouze jejich „nasazení“ podle platného žebříčku.

Jsou-li před startem šampionátu v pořadí IIHF na třetím místě, jako tomu bylo například v minulých dvou letech, dostanou stejně bodů jako skuteční bronzoví medailisté.

Letos tak obdrželi stejný počet bodů jako Švédsko, které v duelu o třetí místo zdolalo Kanadu.

Rusko se raduje z vedoucího gólu Jevgenije Timkina ve čtvrtfinále MS 2021 s Kanadou

Rusové se po mistrovství v Praze a Ostravě dostali před Finy, lídrem i přes nepovedený závěr zůstává Kanada. Vedoucí pozici může zámořská velmoc ztratit už za rok na příštím šampionátu ve Švédsku a Dánsku.

Pokud se nedostane do finále, přepustí místo právě Rusům.

Ti mají společně s Bělorusy zakázanou účast na mezinárodních akcích od vypuknutí konfliktu na Ukrajině. Bělorusko si připsalo stejný počet bodů jako Francie, která na turnaji v Česku skončila čtrnáctá. V žebříčku se nicméně propadlo o dvě pozice; polepšily si Rakousko a Kazachstán.

Češi mají po zisku titulu stejný počet bodů jako Švýcarsko a Spojené státy americké. Bronzoví Švédové si pohoršili na sedmou příčku, největší propad zaznamenali Němci, kteří nedokázali obhájit loňské stříbro a klesli o tři místa.

O osudu ruských a běloruských hokejistů pro sezonu 2025/26 bude IIHF jednat v únoru příštího roku, má řešit především jejich účast na mistrovství světa a olympijských hrách v Itálii. Do té doby platí stanovisko, že se obě země vrcholných turnajů účastnit nemohou.

Žebříček IIHF po mistrovství světa

1.Kanada4 100
2.Rusko4 065
3.Finsko3 955
4.Česko3 945
5.Švýcarsko3 945
6.USA3 945
7.Švédsko3 910
8.Německo3 865
9.Slovensko3 750
10.Lotyšsko3 660
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!