Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

'Horní Uhry proti Dolním Uhrám'

Sport

  11:24
PRAHA - Jen v jediném případě má pro Slováky měření sil větší náboj než s Čechy. Tím je zápas s Maďary, s nimiž po staletí byli v jednom státě, Uhersku.

Slovenský gólman se zřejmě ke slovu moc nedostane. foto: AFP

Učitel tělocviku Csaba Jánosi si musí na mistrovství světa vzít dovolenou. Nebylo by na tom nic divného, kdyby nešlo o útočníka maďarské reprezentace, mužstva, které se zítra večer od 20.15 v úvodním utkání střetne se Slovenskem.
 

„Mám obrovské štěstí, protože vedení školy mě v mé hokejové kariéře maximálně podporuje. Dohodli jsme se, že jestliže jsem mimo týden a víc, o zastupování v mých hodinách se musím postarat sám,“ prozradil osmadvacetiletý útočník na internetových stránkách Maďarského hokejového svazu.

V pátek to bude nerovný souboj. Maďarsko se do elitní skupiny mistrovství světa probojovalo poprvé po sedmdesáti letech. Oproti tomu Slováci už mají za dobu existence samostatného státu na svém kontě titul mistrů světa a kompletní sadu medailí. Na druhou stranu v novodobé historii mají ve vzájemných utkáních Maďaři ve své kolonce jedno vítězství. Stalo se tak v roce 2003, kdy Slovensko porazili na budapešťském Astra Zeneca Cup 4:2, což byla senzace. Bez ohledu na to, že o turnaji nikdo za hranicemi Maďarska neslyšel.

Na to, že by se zopakoval šest let starý zázrak, si Maďaři nadělají velké naděje. „Výběr trenéra Jána Filce je mimořádně silný a je na úplně jiné úrovni, než jsme my. Ten, kdo tvrdí něco jiného, ten se nedívá na celou věc realisticky,“ říká devětatřicetiletý kapitán maďarského mužstva Balász Kangyai. „Ve sportu se občas stanou i zázraky, ale za ten považuji už to, že v maďarském hokeji vyrostla generace hráčů, která se probojovala do elitní skupiny mistrovství světa,“ citoval Kangyaie slovenský server Hokej.sk.


Slováci si prohru nepřipouštějí
V řadách základního maďarského výběru budou hrát nejméně dva rodáci ze Slovenska, Tomáš Šille a Rastislav Ondrejčík. Brankářem by měl být Levente Szuper, který jako jeden ze dvou Maďarů okusil za Calgary atmosféru NHL, byť jen jako náhradní gólman. Tragickou ztrátou pro Maďarsko byla několik týdnů před mistrovstvím smrt jejich největší hokejové legendy Gábora Ocskaye, který byl od roku 1992 duší týmu a měl být lídrem mužstva i ve Švýcarsku.
 

Slováci, kteří nazývají Maďarsko „hokejovým trpaslíkem“, si možnost prohry nepřipouštějí. Jak v Bratislavě, tak v Budapešti se však už předem obávají srážek radikálních fanoušků z obou zemí. Napětí možná zvýší i to, že Maďaři budou hrát v dresech Maďarského království. Vztahy Maďarů a Slováků jsou v posledních letech napjaté, což se přenáší i do hlediště, naposledy loni na fotbalovém utkání v Dunajské Stredě. Proto vznikla na obou stranách Dunaje iniciativa „Pojďme spolu na pivo“, která chce navodit mezi maďarskými a slovenskými hokejovými fandy přátelskou atmosféru.

***

Hokej v Maďarsku Dlouho opomíjená maďarská reprezentace na sebe upoutala pozornost před dvěma lety, když v přípravném utkání porazila Švédsko 2:1. O rok později už vyhrála Divizi 1 MS a poprvé od roku 1939 postoupila do elitní skupiny mistrovství světa. V Maďarsku je registrováno 2076 hráčů, z toho pouze 516 hokejistů v kategorii mužů (1418 mládežníků). Země s pouhými sedmnácti halami je hodnocena jako dvacátá nejlepší na světě. Tři maďarští hráči byli draftováni do NHL, žádný si ale ještě ve slavné soutěži nezahrál.

Autor: