Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Pro Jágra je zatím dvoustý bod v play off zakletý, Florida ale vyhrála

Sport

  9:30
SUNRISE - Hokejisté Floridy porazili ve druhém utkání úvodního kola play off NHL i bez bodového příspěvku Jaromíra Jágra New York Islanders 3:1 a vyrovnali stav série na 1:1. Po dvou zápasech je nerozhodný stav i mezi St. Louis a Chicagem, které v pátek uspělo na soupeřově ledě 3:2. Naopak stoprocentně zužitkovala výhodu domácího prostředí Tampa Bay, která po výhře 5:2 nad Detroitem vede v sérii 2:0.

Radost hokejistů Floridy. foto: ČTK

Jágr vyšel naprázdno i ve druhém zápase a stále čeká na jubilejní dvoustý bod ve vyřazovací části NHL. Navíc v play off neskóroval ve 33. utkání v řadě, přestože stejně jako v předchozím duelu měl šance nepříjemnou šňůru prolomit. Hned v úvodní minutě tečoval střelu Jonathana Huberdeaua a ve třetí třetině z nadějné pozice nevměstnal bekhendový pokus mezi tři tyče.

Přesně ale mířili jeho spoluhráči Reilly Smith a Nick Bjugstad, kteří si navzájem na góly i přihrávali, a po jejich akcích vedla Florida po dvou třetinách 2:0. Hlavním strůjcem úspěchu domácích byl ale brankář Roberto Luongo, který zneškodnil 41 střel a kapituloval až v 57. minutě po dorážce Johna Tavarese. Výhru zpečetil při závěrečné power play Dmitrij Kulikov.

1. kolo play off NHL

Východní konference - 2. zápasy:

Tampa Bay - Detroit 5:2 (1:0, 1:1, 3:1)
Branky: 47. a 55. Johnson, 16. Kučerov, 27. Boyle, 58. Killorn - 24. Larkin, 45. Richards. Střely na branku: 31:32. Diváci: 19.092. Hvězdy zápasu: 1. Johnson, 2. Drouin, 3. Callahan (všichni Tampa Bay). Stav série: 2:0.

Florida - NY Islanders 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky: 5. Smith, 27. Bjugstad, 60. Kulikov - 57. Tavares. Střely na branku: 31:42. Diváci: 18.373. Hvězdy zápasu: 1. Luongo, 2. Smith, 3. Bjugstad (všichni Florida). Stav série: 1:1.

Západní konference - 2. zápas:

St. Louis - Chicago 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)
Branky: 36. Tarasenko, 60. Shattenkirk - 20. Keith, 56. Shaw, 59. Panarin. Střely na branku: 31:29. Diváci: 19.846. Hvězdy zápasu: 1. Crawford (Chicago), 2. Tarasenko (St. Louis), 3. P. Kane (Chicago). Stav série: 1:1.

1. zápas: Anaheim - Nashville 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Branky: 18. Getzlaf, 21. Kesler - 1. Neal, 28. Wilson, 51. Forsberg. Střely na branku: 29:33. Diváci: 17.236. Hvězdy zápasu: 1. Neal (Nashville), 2. Lindholm (Anaheim), 3. Ellis (Nashville). Stav série: 0:1.

„Mám možnost ho dva roky sledovat a podle mě je to jeden z nejlepších gólmanů v lize,“ vysekl trenér Floridy Gerard Gallant pochvalu svému svěřenci, který vychytal v play off první výhru po pěti letech. Od té doby Luongo sedmkrát prohrál včetně minulého zápasu, kdy při výsledku 4:5 inkasoval pět branek z 26 střel.

„Věděli jsme, že se zvedne. I když bych neřekl, že mu minulé utkání nevyšlo. Spíše to bylo o kvalitních střelách soupeře. A dnes už byl vynikající, jak od něho čekáme. Všichni jsme věděli, že se mu zápas povede,“ dodal Gallant.

Zatímco ve čtvrtek vyslala Florida o dvacet střel více než Islanders, tentokrát byl aktivnější tým z New Yorku (42:31). „Vyrovnaný stav série je zasloužený, i když oni si pravděpodobně zasloužili vyhrát včera a my dnes. Hráli jsme, jak bych si představoval. Ale jejich gólman je podržel skvělými zákroky,“ řekl trenér Islanders Jack Capuano.

V St. Louis se v úvodním utkání série čekalo na gól až do 70. minuty a i v druhém zápase trvalo téměř dvě třetiny, než se změnil bezbrankový stav. Po chybě českého obránce Michala Rozsívala, který v rohu kluziště ztratil kotouč, otevřel skóre Vladimír Tarasenko.

Zničený a poražený Jágr. Musel se oklepat z tvrdého nárazu i prohry Floridy

Za hosty ale vzápětí srovnal Duncan Keith, který nastoupil k prvnímu zápasu po vypršení suspendace za úder hokejkou do protihráčova obličeje. Další prodloužení odmítl v 56. minutě využitím přesilové hry Andres Shaw a po něm přidal třetí zásah při hře bez brankáře Artěmij Panarin. Domácí už jenom zkorigovali dvě sekundy před sirénou.

V zápase rozhodovaly maličkosti a taky milimetry. Zhruba minutu před druhým gólem Chicaga si hráči St. Louis mysleli, že povedou 2:1, ale trenér soupeře Joel Quenneville uspěl s protestem. Po dlouhém zkoumání videozáznamu rozhodčí gól kvůli těsnému ofsajdu neuznali. Vzápětí si na hranici pravidel počínal při gólu na 2:1 Shaw, podle domácích znemožnil brankáři Brianu Elliottovi lépe zasáhnout. Jenže i zde rozhodl videorozbor ve prospěch Chicaga.

„Asi se koukali, zda jsem nedovoleně neatakoval gólmana, nevím. Ale byl jsem si jistý, že mě na něho krosčekovali zezadu. Byl jsem přesvědčený, že branka bude platit, i když malinká pochybnost ve mně byla,“ prohlásil Shaw. I Blues totiž byli přesvědčení, že jejich gól platit bude. „Ale v tom, co se stalo, nejsem neutrální. Měli hodně času to pořádně prozkoumat a rozhodli se takhle,“ reagoval kapitán St. Louis David Backes.

Radost hokejistů Floridy.
Radost hokejistů Floridy.

Tyler Johnson vyrovnal klubový rekord Tampy Bay v počtu bodů získaných během jednoho utkání play off. Pětadvacetiletý útočník se na výhře 5:2 podílel dvěma góly a dvěma přihrávkami. Detroit, na jehož střídačce opět zůstal Petr Mrázek, v zápase dvakrát vyrovnal, ale Johnson trefami v 47. a 55. minutě vystřílel týmu klíčový náskok 4:2.

„Jsem rád, že je na naší střídačce,“ uvedl kouč Tampy Bay Jon Cooper o Johnsonovi, jehož řada (s Alexem Killornem a Nikitou Kučerovem) je prozatím v sérii rozhodujícím faktorem. Ve dvou utkáních už nasbírala 15 bodů (7+8). „Jsou báječní. Těší mě, že si potvrzujeme, že naše loňská účast ve finále Stanley Cupu nebyla náhodná,“ dodal trenér, který postrádá zraněného kapitána Stevena Stamkose.

První utkání série odehrály Anaheim s Nashvillem, který na ledě favorizovaného soupeře zvítězil 3:2. Vyrovnaný stav zlomil v 51. minutě Filip Forsberg.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!