Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Jágrovi je 40. Howe hrál NHL v 52 letech

Sport

  8:00
PHILADELPHIA/PRAHA - Skoro to vypadá, jako by mu NHL chtěla dopřát čas na oslavu. Jaromír Jágr má od neděle večer „volno“ a další zápas ho čeká až dnes. Duel s Buffalem tak pro něj bude premiérou se čtyřmi křížky na krku.

Philadelphia Flyers - New York Rangers (Jágr) foto: ČTK

V tomhle věku spousta hráčů už dávno nehraje, ale legendární osmašedesátka myšlenky na důchod rázně odmítá. „Dokud je šance hrát, tak chci hrát, protože hokej pořád miluju,“ řekl zámořským novinářům při zmínce o jeho jubileu.

Z českých hokejistů bude teprve druhým, který se po čtyřicítce představí v neslavnější lize světa. Tím prvním není nikdo jiný než brankář Dominik Hašek, jenž si druhý Stanley Cup s Detroitem připsal ve 43 letech.

A touha po hokejovém „svatém grálu“ žene dopředu i českého útočníka, jeho Philadelphia by v play off neměla chybět. Když se před sezonou do NHL vracel, slibovalo si vedení Flyers od Jágra právě zkušenosti. Ve sbírce už má dva prsteny pro šampiona, i když už jsou asi řádně zašlé, získal je v roce 1991 a 1992.

ČTĚTE TAKÉ

Do historie se v NHL zapsala už pěkná řádka čtyřicátníků. Třeba na zisku posledního Stanley Cupu se podílel dvaačtyřicetiletý forvard Mark Recchi. Nejstarším hráčem, který se z vítězství ve finále radoval, byl s Haškem po boku Chris Chelios v roce 2008 jako šestačtyřicetiletý.

A i v téhle sezoně se po severoamerických kluzištích prohání několik výjimečných osobností narozených před rokem 1973. Detroitu, který vyrovnal rekord v počtu výher na domácím ledě, šéfuje 41letý zadák Nicklas Lidström. Anaheim táhne stejně starý Teemu Selänne.

Selänne se dotahuje

Proslulý „finský blesk“ nastřílel 18 gólů a stále se přibližuje k Jágrovu rekordu nejlepšího evropského kanonýra historie. Aktuálně mu schází k vyrovnání čtyři trefy. Jágra to však nechává ledově klidným.

„O těchhle věcech vůbec nepřemýšlím, teď chci hrát a být zdravý. Zdraví je to nejdůležitější, budu si užívat každý zápas, který budu hrát. Mám štěstí, že mám dobré spoluhráče, a na to se soustředím a toho si vážím,“ řekl Jágr v prosincovém rozhovoru pro LN.

Fanoušci ho přesto Selännem srovnávají. Jágr zatím nasbíral 39 bodů. Fin se loni ve své „čtyřicítkové“ sezoně blýskl 80 body, což je nejvíc v moderní éře. Na takovou metu ale české pravé křídlo asi letos nedosáhne.

A jako téměř nedosažitelný se jeví výkon Gordieho Howa. Ten v sezoně 1968-1969, v níž dovršil 41 let, nasbíral neuvěřitelných 103 bodů. Mimochodem, tenhle nezničitelný chlapík se stal dokonce rekordmanem. NHL si zahrál ještě ve 52 letech za Hartford Whalers a připsal si 41 bodů.

Je otázkou, jak dlouho bude chtít Jágr za oceánem zůstat a jak dlouho tam bude o něj zájem. S Flyers podepsal v létě roční kontrakt, jeho agent však už před několika týdny začal vyjednávat o novém.

„Já ale doufám, že tam po této sezoně skončí a vrátí se do Kladna. Ale nevím, jak to dopadne,“ přál si Jaromír Jágr starší.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.