Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jágr vs. Ruutu, první ostrá zkouška (VIDEO)

Sport

  11:18
KLOTEN(OD ZPRAVODAJKY LN) - Je to už více než tři roky, co finský bijec Jarkko Ruutu narazil na olympiádě v Turíně Jaromíra Jágra na mantinel tak, že český útočník jen zůstal ležet na ledě. Dnes se v reprezentačním dresu utkají znovu. V posledním utkání základní skupiny totiž české hokejisty čeká právě výběr Finska. „Byl to čistý zákrok,“ hlásil Ruutu ještě před dokončením otázky.

Jágr a Ruutu. foto: AFP

ON-LINE PŘENOS SLEDUJTE ZDE!

Za tři roky otázku na zranění české hvězdy dostal už nesčetněkrát. „Přitom jsem takových zákroků za kariéru udělal tisíc. Jenže chápu, že protože šlo o Jágra, tak se o tom hodně mluvilo. Když si ale zákrok prohlédnete, zjistíte, že to nebylo nic zákeřného,“ dodal.

VIDEO Z TURÍNA 2006:


Pro české hokejové příznivce se ale Ruutu stal nepřítelem číslo jedna. „Jsem nepřítelem mnoha hráčů. Nejsem na ledě od toho, abych se kamarádil,“ poznamenal. 

Ruutu je zkrátka takovým typem hráče. Není nejkreativnější ani nejlepší střelec, ale může týmu pomoci svou zarputilostí a tvrdostí. „Dělám to, čím můžu mužstvu nejvíc pomoci. A když je potřeba znepříjemnit život soupeřovým hvězdám, jdu do toho. Měnit se rozhodně nebudu,“ vysvětlil. 

To ví i Jágr. „On je hráč, který dává rád tělo, je silný. Člověk si na něj musí dávat pozor. Jeho nic jiného nezajímá, než aby do někoho bouchnul,“ popisoval Jágr. Pak se zamyslel. „To je hrozně jednoduchý hokej. Mě by taky bavilo čekat celý zápas, a až bych někoho uviděl, tak bych ho srazil. A všichni by o mně mluvili, jak jsem dobrý.

RUUTU VS. JÁGR, KDYŽ TO TVRĎÁKOVI NEVYŠLO:


Ale jsou takové typy, které si udělají kariéru,“ pokrčil rameny. Ruutu tvrdil, že celá záležitost je pro něj vyřízená, ale u finského raubíře se nikdy neví. V NHL například v této sezoně v souboji u mantinelu kousl do prstu Andrewa Peterse z Buffala.

Růžička rozdělil útočné duo Jágr-Hemský
Pro utkání s Finskem připravil trenér Růžička několik změn. Místo Hemského bude v první lajně hrát Jágrův klubový spoluhráč Klepiš.
 Jágr s Hemským se tak budou potkávat už jen v přesilovkové formaci. „Budeme je hrát tak, jak jsme hráli. Ale to se třeba všechno změní ještě během zápasu,“ upozornil Růžička. 

Hemský bude hrát ve druhém útoku s Vašíčkem a Plekancem. Vbrance se stejně jako v prvním zápase představí Jakub Štěpánek. „Nemá cenu rozebírat, kdo mě přesvědčil víc. I Martin Prusek zachytal dobře, ale už dopředu jsem gólmanům řekl, že ve středu bude chytat Kuba,“ dodal kouč.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.