Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jak Jágr s Nedvědem pobláznili tribuny. Na ostatní hráče diváci zapomněli...

Sport

  6:00
LIBEREC - Do úvodního vhazování zbývá více než hodina a u hlavního vstupu do haly je už slušná fronta. K pokladně ani nemá cenu chodit – vyprodáno. Kdo nesehnal lístek předem, má smůlu. Vítejte v Liberci, na zápase mezi Benátkami nad Jizerou a Kladnem, dost možná nejlákavějším duelu v dějinách první české hokejové ligy.

Utkání 46. kola první hokejové ligy: Benátky nad Jizerou - Kladno, 3. února 2018 v Liberci. Fanoušci v dresech hokejových legend Jaromíra Jágra a Petr ... foto: AP/ČTKČTK

Plno je i před novinářským vstupem, žurnalistů dorazilo hned několik desítek. Hlavně kvůli Jaromíru Jágrovi, ale táhne i příběh Petra Nedvěda. Tedy chlapíka, který v roce 2014 ukončil jako liberecký kapitán kariéru. Teď se na jeden zápas vrátil. Zlomilo ho lákadlo zahrát si proti velkému kamarádovi a stylově se rozloučit s aktivním hokejem.

Padesát minut před zápasem už potkávám v aréně děti a dospělé v Jágrově dresu. Asi tříleté holčičce je trikot s logem Floridy Panthers na hrudi až ke kolenům, dva náctiletí kluci u stánku s občerstvením mají zase na sobě ten reprezentační. Těch je v hledišti asi nejvíc.

Přijela také parta chlapů napodobující slavné Travelling Jagrs. Vzali si i paruky a stojí těsně za střídačkami. Houf fotografů se na ně hned otočí: Úsměv, prosím. A zasalutujte nám!

Nato nastoupí Benátky na předzápasové rozbruslení, Kladenští se soukají z kabiny až o něco později. Jágr vyjíždí na led až mezi posledními a v tu dobu už více než z poloviny zaplněná hala začne bouřit jak o život.

Legenda je tady!

S kolegou se na novinářské tribuně dohadujeme, jestli to Jágr nezabalí už po prvním střídání. Nejdou mu nohy, protahuje se. Za plexisklem si ho na mobil fotí desítky lidí a z reproduktorů se spustí hit Moves Like Jagger od Maroon 5.

Utkání 46. kola první hokejové ligy: Benátky nad Jizerou - Kladno, 3. února...
Utkání 46. kola první hokejové ligy: Benátky nad Jizerou - Kladno, 3. února...

Nakonec ale 68 září. Má tři asistence a vždy, když hlasatel přečte jeho jméno, tribuny burácí. Totéž u Nedvěda, který jeden gól dal a na druhý přihrál. Kladno nakonec zvítězilo 7:2.

Jen atmosféra trochu pokulhávala. Příznivci z Kladna sice občas slyšet byli, sami několikrát ironicky skandovali „ticho jako v kostele“, zbytek haly ale oceňoval téměř výhradně jen Jágra a jeho vyhrané souboje u hrazení nebo typickou Nedvědovu střelu švihem z křídla.

46letý Nedvěd, který je o půl roku starší než Jágr, po závěrečné siréně hodil svůj dres fanouškům a parťáka objal. Hráli proti sobě v NHL a společně za Česko na olympiádě v Soči.

Teď jim vyprodaná liberecké hala tleskala vestoje.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...