Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rutta se v NHL stěhuje do San Jose, Pittsburgh získal obránce Karlssona

Jan Rutta z Pittsburghu slaví se spoluhráči ze střídačky gól v zápas s Los Angeles. foto: AP

Hokejový obránce Jan Rutta bude hrát za San Jose Sharks. Pittsburgh ho vyměnil v rámci trejdu, při němž získal nejlepšího obránce NHL Erika Karlssona.
  19:09

Pro třiatřicetiletého Ruttu bude San Jose čtvrtým angažmá v profesionální zámořské soutěži. Nejúspěšnější byl v Tampě, s níž dvakrát vyhrál Stanleyův pohár.

V kalifornském San Jose Rutta rozšíří početnou skupinu českých hráčů, Za Žraloky hrají Tomáš Hertl, Filip Zadina, Radim Šimek a Adam Raška. Vedle Rutty do San Jose míří z Penguins ještě útočník Mikael Granlund, navíc získalo San Jose právo výběru v prvním kole příštího draftu. Do trejdu se zapojil i Montreal, odkud San Jose získalo útočníka Mikea Hoffmana.

Pittsburgh angažoval třiatřicetiletého Švéda Karlssona, který je trojnásobným vítězem Norrisovy trofeje pro nejlepšího beka NHL. V minulé sezoně zaznamenal 101 bodů a dostal se přes sto bodů jako první obránce od Briana Leetche v sezoně 1991/92. I po jeho odchodu do Pittsburghu bude San Jose do roku 2027 platit Penguins 13 procent Karlssonova platu, který činí 11,5 milionu dolarů ročně (asi 255 milionů korun).

Vedle něj Pittsburgh přivedl ještě Dillona Hamaliuka, Rema Pitlicka a výběr ve třetím kole draftu 2026.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...