Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nejstarší v dějinách. Jágr skóroval v baráži a přepsal historický rekord

Jaromír Jágr slaví se spoluhráči úvodní branku druhého barážového klání. foto: Profimedia.cz

52 let, 63 dní. V takovém věku naskočil Jaromír Jágr do druhého utkání baráže o hokejovou extraligu v dresu Kladna. Přepisoval historii, podařilo se mu totiž skórovat, čímž překonal zápis legendárního Gordieho Howea z NHL.
  19:21

Do úvodního střetnutí nezasáhl, v druhém zápasu série mezi Kladnem a Vsetínem naskočil za zraněného útočníka Jakuba Klepiše na křídle čtvrté formace.

A hned ve svém prvním střídání otevřel skóre.

Jágr nahodil kotouč do útočného pásma, šikovně si najel k brankovišti, kde přesně nasměroval nahrávku Jakuba Strnada do sítě.

Podívejte se na gól Jaromíra Jágra proti Vsetínu:

Stal se nejstarším střelcem v historii profesionálních hokejových soutěží. Rekordní zápis doposud držel od roku 1980 Gordie Howe, jenž se trefil v NHL v dresu Harford Whalers ve věku 52 let a šesti dní.

Howe v témže roce ukončil hráčskou kariéru, posléze nastoupil pouze na dvě střídání za Detroit Vipers v záložní IHL, tehdy mu bylo neuvěřitelných 69 let.

S nadsázkou má tedy Jágr co dohánět, jinak se však stal rovněž nejstarším hráčem, který kdy skutečně odehrál celé utkání.

Druhý nejproduktivnější hráč historie NHL naposledy hrál 10. února v dohrávce 29. kola extraligy při domácí porážce s Vítkovicemi 2:3. Tedy týden předtím, než při slavnostním ceremoniálu Pittsburgh slavnostně vyřadil jeho dres s číslem 68.

Na gól čekal Jágr více než rok, dočkal se v mimořádně důležitý moment. Jeho Kladno totiž proti Vsetínu hájí extraligovou příslušnost. První duel zvládlo (4:1), po druhém klání se série přesune na Moravu.

Autor:

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...