Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jaromír Jágr potvrdil návrat do nároďáku

Sport

  20:48
PRAHA - Hokejová hvězda Jaromír Jágr by se měl vrátit po více než dvouleté pauze do české reprezentace už 4. listopadu v přípravném zápase proti Slovensku. Utkání v Praze bude součástí oslav stoletého výročí tuzemského hokeje a šestatřicetiletý útočník ruského Omsku by měl být jednou z hlavních ozdob.

Jágr v tradičně dobré náladě. foto: Lidové noviny

"Teď jsem s Jardou mluvil. Pokud se nestane nic mimořádného, určitě přiletí," řekl dnes serveru idnes.cz trenér české reprezentace Vladimír Růžička. "Jen musíme Rusům dát včas vědět, že ho potřebujeme pro reprezentační akci," uvedl kouč, který dovedl národní tým i s Jágrem v roce 2005 ve Vídni k vítězství na mistrovství světa. Letos nahradil na lavičce národního týmu Aloise Hadamczika.

Jágr hrál za reprezentaci naposledy v únoru 2006 na olympijských hrách v Turíně a tehdejším ziskem bronzu na čas svou reprezentační kariéru uzavřel. Nechtěl hrát za reprezentaci, dokud působil v NHL, nyní po podpisu smlouvy s Omskem avizoval svůj návrat. Nebránil se ani účasti v některém turnaji Euro Hockey Tour, ale asi až v novém kalendářním roce.

Listopadový turnaj Karjala, ale ani duel proti Slovensku neměl na konci července při svém odletu na přípravu do Ruska v plánu. "Nepočítám s tím, že by mě klub uvolnil. A hlavně by to asi nebylo rozumné cestovat kvůli jednomu zápasu celý den sem a pak zase zpátky, to by nikomu neprospělo. Nemyslím, že bych byl tak důležitý, aby se ten zápas kvůli mně nehrál," řekl Jágr v červenci. Nepočítal ani s prosincovým turnajem v Moskvě.

Zájem vedení českého hokeje ale zřejmě názor bývalého hráče Pittsburghu, Washingtonu a New York Rangers změnil a proti Slovensku by měl Jágr hrát. "Je to náš nejlepší hráč všech dob a na oslavách sta let českého hokej by se objevit měl," řekl Růžička. "Pro lidi by jeho přítomnost byla obrovským tahákem," doplnil pro idnes.cz šéf Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Jágr by měl doplnit v utkání tým, který se pak bez něj vydá na turnaj Karjala do Helsinek. Kdy se Jágr znovu objeví v reprezentaci ještě před možným startem na mistrovstvím světa ve Švýcarsku, není jisté. "Co bude, to se teprve uvidí," dodal Růžička.

Autor: