Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nejlepší český junior v historii. Kulich překonal rekordy a vládne statistikám

Jiří Kulich (vpravo) a Matyáš Melovský slaví gól proti Norsku. foto: AP

Třikrát skóroval, jednou asistoval. Útočník Jiří Kulich v druhém utkání národního týmu na juniorském šampionátu proti Norsku (8:1) bodově explodoval a na čele historických statistik samostatného českého hokeje se odpoutal od Martina Nečase. „Je to hezké, ale nejsem tady od toho, abych překonával nějaké individuální rekordy,“ řekl upřímně po zápase novinářům.
  23:52

David Pastrňák, Tomáš Hertl ani Aleš Hemský neposbírali na juniorských šampionátech více bodů než kapitán současného výběru do dvaceti let.

Kulich po jednoznačném duelu s Norskem jako první přesáhl dvacetibodovou hranici, s bilancí 12+10 vládne českým historickým statistikám.

Navíc se vyhoupl na první místo v pořadí střelců, o které se dělí s Michaelem Frolíkem. Obdivuhodný počin stihl za šestnáct zápasů, aktuálně hraje na třetím mistrovství.

Jako sedmnáctiletý mladík se ukázal už na turnaji v Edmontonu (2+6), před rokem patřil k největším oporám národního týmu při cestě za stříbrnými medailemi (7+2).

Do švédského turnaje vstoupil jednou asistencí proti Slovensku, ve středu se v duelu s Norskem zapsal hned čtyřikrát.

„Máme ze zápasu super pocit, vyhráli jsme. Rychle jsme dávali puk od hokejky a více jsme spolu mluvili, bylo to daleko lepší než v utkání se Slovenskem. Ale stále máme na čem pracovat,“ ví Kulich.

Češi v první třetině nebyli lepší, dva góly kapitána jim dodaly potřebný klid. Kulich nejprve využil nabídnutého prostoru v útočném pásmu a přesnou ranou zápěstím otevřel skóre. V osmnácté minutě udeřil podruhé, tentokrát tvrdou přesilovkou střelou z nápřahu.

„Cítil jsem, že už to v přesilovce musím trefit. Měl jsem asi pět střel, které měly skončit gólem. Je to úleva i pro celý tým, že se nám střelecky dařilo,“ řekl Kulich.

„Dneska se nám v početní výhodě ukázali střelci, které tam máme,“ vyzdvihl trenér Patrik Augusta.

Po asistenci na trefu Matyáše Šapovaliva zkompletoval český kapitán ve třetím dějství stejně jako Eduard Šalé hattrick, když pohodlně zametl kotouč do odkryté branky a upravil na konečných 8:1.

Podívejte se na Kulichovy tři góly proti Norsku:

„Je super, že se kluci prosadili. Ale nechci hodnoti jednotlivce, celý tým podal dobrý výkon. Všichni se zlepšili, to byl klíč k vítězství,“ hodnotil Augusta.

Český útočník na turnaji potvrzuje formu z AHL. Na farmě Buffala je nejproduktivnějším hráčem, s bilancí šestnácti gólů ve třiadvaceti zápasech drží i pozici nejlepšího střelce celé soutěže.

Po druhém hracím dni mistrovství vede s pěti body (3+2) turnajovou produktivitu.

Autor: