Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Junioři podlehli ve čtvrtfinále Rusku

Sport

  6:14
OTTAWA - Čeští hokejisté prohráli ve čtvrtfinále mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Ottawě s Ruskem 1:5 a počtvrté za sebou tak zůstanou na šampionátu bez medaile.

Gólman Furch lovil puk ze sítě pětkrát. foto: ČTK

Naposledy se dostali na stupně vítězů v roce 2005 v americkém Grand Forks, kde získali bronz. Svěřenci trenéra Marka Sýkory budou hrát ještě v pondělí v 1:30 o konečné páté místo se Spojenými státy americkými a Rusko čeká už v neděli ve stejný čas souboj o finále s domácí Kanadou.

Sborná vedla od 12. minutě díky Sergeji Andronovovi, a když Češi promarnili šance na vyrovnání, pojistili v závěrečné části vedení výběru kouče Sergeje Němčinova Nikita Filatov a dokonce v oslabení tří proti pěti Jevgenij Gračev. V pokračující výhodě sice zkorigoval stav Radko Gudas, ale Jevgenij Dadonov a Pavel Černov dovršili výsledek.

Favorizovaní Rusové, kteří na předešlých čtyřech šampionátech pokaždé získali medaili, sice český tým v úvodní části přestříleli poměrem 13:6, ale první šance měl Sýkorův výběr. Ve čtvrté minutě se dostal sám před Želobňuka Kubalík, ale neuspěl. Po Vojnovově střele dorážel před českým gólmanem Andronov a otevřel skóre.

Ve druhé části se dostal do šance nejdříve Červený. Při Dóczyho trestu pak odolali Češi náporu soupeře a navrátilec z trestné lavice se v 27. minutě dostal do samostatného úniku, ale Želobňuk si s Dóczyho bekhendovým zakončením poradil. V další šanci minul branku Novotný a ruský brankář zasáhl v 35. minutě při Okálově velké příležitosti. Češi sice v druhém dějství přestříleli sbornou v poměru 14:7, ale vyrovnání se nedočkali.

Po 85 vteřinách závěrečného dějství zvýšil po Gračevově přihrávce zpoza branky Filatov. Potom sice promarnil šanci Kugryšev, ale v české přesilovce pěti proti třem se dostal do úniku Gračev a definitivně nasměroval Rusko k semifinále. V pokračující výhodě dvou hráčů v poli sice obránce Gudas pokazil Želobňukovi čisté konto, ale v 55. minutě vrátil sborné tříbrankový náskok Dadonov. Při Dóczyho vyloučení ještě 31 sekund před koncem vylepšil výsledek v prospěch Rusů Černov.

Česká republika - Rusko 1:5 (0:1, 0:0, 1:4)
Branky a nahrávky: 49. Gudas (Knotek, Růžička) - 12. Andronov (Vojnov, Čudinov), 42. Filatov (Gračev, Andronov), 48. Gračev (Kulikov), 55. Dadonov (Kljukin, Klopov), 60. Černov (Golovkov). Rozhodčí: Lärking, Sjöberg - Takula (všichni Švéd.), Terho (Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 18.753.

Autoři: ,

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...