Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kanada i Rusko s přehledem, v semifinále MS 20 narazí na USA a Švédsko

Sport

  9:01
BUFFALO - Hokejisté Kanady a Ruska postoupili do semifinále mistrovství světa hráčů do dvaceti let v Buffalu. Kanaďané zdolali v prvním čtvrtfinále nedělního programu Švýcarsko 4:1 a čeká je v boji o finále repríza loňského duelu o zlato s obhájci triumfu Spojenými státy americkými. Sborná otočila nepříznivý stav 1:3 s Finskem na 4:3 a díky trefě Jevgenije Kuzněcova v sedmé minutě prodloužení se může těšit na semifinálový souboj se Švédskem.

Kanada - Švýcarsko (MS juniorů do 20 let). foto: Reuters

Ve skupině udržení nasměroval Slovensko k záchraně střelecky disponovaný Richard Pánik, který se postaral čtyřmi brankami a jednou asistencí o vítězství nad Norskem 5:0. Slováci získali následně jistotu záchrany díky výhře Česka nad Německem 3:2 - VÍCE ČTĚTE ZDE!

MS JUNIORŮ ŘEČÍ ČÍSEL

Čtvrtfinále:
Kanada - Švýcarsko 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 16. Johansen (Schenn, Ellis), 38. Cizikas (Ashton, Despres), 45. Leblanc (Eakin, Schenn), 59. Kassian (Olsen) - 2. Pestoni (Bätschi). Rozhodčí: Kaval (USA), Boman - Kekalainen (oba Fin.), Kaspar (Rak.). Vyloučení: 2:6, navíc Scherwey, Niederreiter (oba Švýc.) oba 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 14.890.

Finsko - Rusko 3:4 v prodl. (1:1, 1:0, 1:2 - 0:1)
Branky a nahrávky: 13. Pulkkinen (Pakarinen), 38. Junttila (Salomäki), 43. Donskoi (Pulkkinen, Vatanen) - 11. Uryčev (Sobčenko, Tarasenko), 57. Kuzněcov (Kicyn), 59. Kicyn (Kuzněcov, Kalinin), 67. Kuzněcov (Kicyn). Rozhodčí: Kirk, Smith - Wilmot (všichni Kan.), Bláha (ČR). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 13.471.

O udržení:
Slovensko - Norsko 5:0 (2:0, 0:0, 3:0)
Branky a nahrávky: 13. Pánik (Preisinger, Jánošík), 14. Pánik (Bortňák, Jánošík), 52. Majdan (Pánik, Bortňák), 54. Pánik, 56. Pánik (Majdan). Rozhodčí: Bauer (Něm.), Claesson (Švéd.) - Brown, Morrison (oba USA). Vyloučení: 4:4, navíc Bryhnisveen (oba Nor.) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 1189

Švýcaři se proti Kanadě dlouho drželi, ale loňský postup do semifinále nezopakovali. Už po 69 vteřinách získali vedení po trefě Intiho Pestoniho, což vystupňovalo tlak medailistů z uplynulých dvanácti šampionátů v řadě.

Gólman Benjamin Conz ale v úvodním dějství inkasoval z 23 střel jen jednou, když jej v přesilovce překonal Ryan Johansen. Na konci vyrovnanější druhé části získal Kanadě vedení Casey Cizikas a v 45. minutě zvýšil na 3:1 Louis Leblabc. Výsledek ještě potvrdil 119 vteřin před koncem při power play Zack Kassian.

Rusko se proti Finsku ujalo vedení v 11. minutě díky gólu Jurije Uryčeva, ale za dvě minuty vyrovnal Teemu Pulkkinen. Na konci druhé třetiny otočil stav Julius Junttila a ve 43. minutě v přesilovce upravil už na 3:1 Joonas Donskoi. Sborná ale v 57. minutě při Pulkkinenově trestu načala obrat díky Kuzněcovovi a 98 vteřin před koncem třetí třetiny vynutil prodloužení Maxim Kicyn. Svou druhou trefou rozhodl v čase 66:44 Kuzněcov.

Slováci si vypracovali proti Norsku v úvodní třetině náskok v přesilovkách. V 13. minutě při početní výhodě čtyř proti třem otevřel skóre Pánik a za 38 vteřin při hře pěti proti třem přidal bývalý útočník Třince i druhý úspěšný zásah. Na další trefu se čekalo až do 52. minuty, kdy po Pánikově asistenci skóroval litvínovský Juraj Majdan.

Norové sáhli brzy k power play a Pánik vylepšil dvěma góly do prázdné branky svou bilanci. S pěti body za čtyři trefy a jednu přihrávku se na turnaji vyrovnal výkonu Kanaďana Braydena Schenna rovněž z duelu s Norskem. Proti Slovensku nebyli Norové v boji o naději na záchranu neškodní a gólman Juraj Hollý potřeboval k čistému kontu 37 úspěšných zákroků.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...