Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Kanada přivezla soubor mladíků

Sport

  9:00
KLOTEN - V kanadském bodování NHL oba nováčky dělil jeden bod, na mistrovství světa už se ale jejich osudy dramaticky rozcházejí. Zatímco Michael Frolík (21) se do české sestavy pro mistrovství světa nevešel a odejel domů, Steven Stamkos (19) si v kanadském týmu užívá přízně trenéra, za kterou se v úvodním utkání proti Bělorusku odvděčil dvěma góly.

Příznivci domácích hokejistů musí mít z výkonů svého týmu zatím radost. foto: AFP

Asi v žádném jiném týmu nedostávají mladí hráči na mistrovství světa takovou příležitost a umí se jí chopit, jako právě v tom kanadském. „Vždycky se pár mladých hráčů do výběru dostane, jsou totiž budoucností kanadského týmu,“ řekl reprezentační kouč Lindy Ruff.

Na letošním šampionátu Ruff nasadil do hry dokonce tři devatenáctileté hokejisty, kteří spolu v roce 2008 vyhráli juniorský titul na mistrovství světa v Pardubicích, prošli draftem, odehráli premiérovou sezonu v NHL a teď bok po boku hrají i ve Švýcarsku. Vedle jedničky draftu forvarda Tampy Bay Stamkose hraje za Kanadu i druhý vybraný hráč v pořadí, obránce Los Angeles Drew Doughty a celková pětka draftu, zadák Toronta Luke Schenn.

Na posledních pěti šampionátech se v dresu s javorovým listem na prsou představili hráči jako Bouwmeester, Bergeron, Nash, Crosby, Jordan Staal, Gagner nebo Toews. Všem bylo v době šampionátu maximálně dvacet let, ale na turnaji se rozhodně neztratili. Sidney Crosby v roce 2006 jako dvacetiletý, byl nejproduktivnějším hráčem mistrovství, o rok dříve se zase dvacetiletý Rick Nash stal nejlepším střelcem.

„Na šampionátech nejsou jen tak nějací hráči, jsou to skvělý mladí hokejisté. Těším se na to, co Stamkos, Doughty a Schenn letos předvedou. Bude to pro ně dobrá zkušenost,“ poznamenal Ruff.

Pro tyhle tři kanadské juniory je šampionát něco speciálního. „Jsme spolu v kontaktu, během roku si píšeme, někdy zavoláme. Když proti sobě hrajeme, tak den před zápasem většinou zajdeme na večeři,“ potvrdil Stamkos, že s Doughtym a Schennem mají blízký vztah.

„Je skvělé mít kolem sebe někoho stejného věku, se kterým můžete sdílet podobné věci,“ dodal Stamkos, který má na rozdíl od svých kamarádů zkušenost navíc, když s Tampou odstartoval v Praze novou sezonu NHL dvojzápasem proti New York Rangers.

Jenže začátek sezony byl pro Stamkose, stejně jako pro celý tým Tampy, hodně nepříznivý, ale ve druhé části sezony naznačil, co je v jeho schopnostech. „Na šampionátu bych chtěl pokračovat v dobrých výkonech z konce sezony. Získal jsem sebedůvěru a zatím se mi daří i tady,“ nechtěl po prvním vydařeném zápase nic zakřiknout.

Stamkos v utkání vstřelil dva góly a z trojice kanadských mladíků tak na sebe poutal nejvíc pozornosti. „Nebylo to tak těžké. Já myslím, že i pár z vás by je dalo. Jen jsem jel na bránu a měl hokejku na ledě, měl jsem taky hodně štěstí,“ řekl skromně novinářům.

Mentorem talentovaného útočníka je v Tampě i na šampionátu veterán Martin St.Louis, se kterým hraje v jedné formaci. „Vyhrál všechno, co se vyhrát dalo. Má i Hart Trophy, což mluví za vše.“ Stejně dobrý dojem, ale dělá i talentovaný forvard na třiatřicetiletého St.Louise. „Jsem ohromen tím, jak se v reprezentaci uvedl. Očekávám od něj dál velké věci,“ řekl.

Kanadu dnes čeká druhý zápas na světovém šampionátu. Od 20:15 se utká s nováčkem elitní skupiny s Maďarskem.