Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Pět kanadských hokejistů se nechalo uvolnit z klubů kvůli sexuálnímu skandálu

Ondřej Palát (vpravo) z New Jersey nahrává na gól Michaelu McLeodovi. Brankář Filip Gustavsson z Minnesoty se tomu snaží marně zabránit. foto: Reuters

Pět členů z kanadské hokejové reprezentace do 20 let z roku 2018 požádalo v posledních dnech o uvolnění ve svých klubech. Podle zámořských médií to souvisí s vyšetřováním sexuálního skandálu z tehdejšího juniorského mistrovství světa. Všichni údajně dostali výzvu, aby se přihlásili policii v Ontariu, kde je čeká obvinění ze sexuálního napadení.
  21:31

Volno si vzali Michael McLeod a Cal Foote z New Jersey Devils, Carter Hart z Philadelphie, Dillon Dube z Calgary a další někdejší hráč NHL Alex Formenton, jenž momentálně působil ve Švýcarsku v týmu Ambri-Piotta.

Zástupci klubů v minulých dnech uvolnění svých hráčů na neurčilo blíže nekomentovali. Podle Philadelphie a Ambri-Piotta stály za odchody hokejistů osobní důvody, Calgary se odkázalo na duševní zdraví a New Jersey se nevyjádřilo vůbec.

Policie v ontarijském Londonu se případem zabývá od roku 2022, kdy vyšlo najevo, že se kanadský hokejový svaz dohodl na mimosoudním vyrovnání s ženou, která tvrdila, že ji na oficiální akci osm členů reprezentace do 20 let z mistrovství světa 2018 sexuálně napadlo v hotelovém pokoji.

Organizace Hockey Canada si za svůj přístup k případu vysloužila ostrou kritiku a federální vláda následně svazu zastavila finanční podporu. Spolupráci s organizací přerušili i někteří sponzoři. Kvůli aféře rezignovalo celé vedení svazu.

Autoři: ,