Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Kanada zdolala sestupující Slovinsko 4:3 až v prodloužení

Sport

  23:00
STOCKHOLM - Hokejisté Kanady zdolali na mistrovství světa sestupující Slovinsko 4:3 až v prodloužení a dostali se do čela základní skupiny ve Stockholmu o bod před Švýcarsko. Tomu ale stačí k vítězství ve skupině získat v úterý proti Bělorusku bod. Tým kouče Lindyho Ruffa prohrával s outsiderem 0:2 a 2:3, duel rozhodl v čase 62:36 svou druhou trefou v utkání kanonýr Steven Stamkos.

Hokejisté Kanady a Slovinska foto: Reuters

Kanada - Slovinsko 4:3 v prodl.

Branky a nahrávky: 23. Duchene (Harrison, J. Staal), 23. Stamkos (Giroux), 48. Dillon (Hall, Skinner), 63. Stamkos (Hamhuis, Campbell) - 6. Urbas (D. Rodman), 9. Urbas (D. Rodman), 28. Razingar (Tošič, Pajič). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Kaval (USA) - DeHaen (Fr.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 2184.
Kanada: Dubnyk - Robidas, Dillon, Hamhuis, Campbell, Schultz, Harrison, Brodie - Ladd, Giroux, Stamkos - Simmonds, E. Staal, Read - Eberle, Duchene, Hall - O'Reilly, Skinner, J. Staal. Trenér: Lindy Ruff.
Slovinsko: Gračnar - Gregorc, Robar, Pretnar, Kranjc, Pavlin, Kovačevič, Tošič, Tavželj - Jeglič, Tičar, Sabolič - D. Rodman, M. Rodman, Urbas - Razingar, Pajič, Koren - Pance, Bašič, Goličič. Trenér: Matjaž Kopitar.

Kanada nevytěžila z úvodní převahy vedení. Ve čtvrté minutě trefil O'Reilly tyč a vzápětí nepřekonal po úniku gólmana Gračnara Hall. Neprosadili se ani Stamkos s Girouxem. V šesté minutě se dostal před Dubnyka Urbas a otevřel skóre. Tentýž hráč za necelé dvě minuty zvýšil, když jej uvolnil David Rodman, a útočník švédského Växjö proměnil únik. Odpovědět mohl Read, ale gólmana nepřekonal.

Slovinci byli v 16. minutě blízko tříbrankového vedení, ale Jeglič bekhendovým pokusem minul branku. V úvodu druhého dějství Kanada bleskově vyrovnala. Ve 23. minutě Gračnar vyrazil střelu Jordana Staala, ale na pokus Ducheneho z levého kruhu už nedosáhl. Za 50 vteřin se prosadil i kanonýr Stamkos, který se trefil po Girouxově přihrávce zpoza branky.

Šanci na obrat Kanada nevyužila a ve 28. minutě se znovu radovali Slovinci, když po přihrávce Tošiče tečoval puk za Dubnykova záda Razingar. Vzápětí málem smazal ztrátu Duchene a v 36. minutě při Kranjcově vyloučení trefil Stamkos tyč. Favorit se tlačil za vyrovnáním a dočkal se ve 48. minutě, kdy Gračnara prostřelil obránce Dillon. Slovinci ale nadále hrozili a vrátit jim vedení mohl Jeglič. I bod s Kanadou byl pro tým Matjaže Kopitara velkým úspěch.

Šanci na další bonusový zisk mu vzal v nastavení Stamkos, který se prosadil na turnaji pošesté. Kanada v předešlých dvou soubojích se Slovinci na světových šampionátech vyhrála jasně 8:0 a 5:1, dnes měl ale soupeř na dosah překvapení. "Byl to pro nás budíček. Museli jsme nahodit motory a jsme rádi, že se nám to povedlo. Každý se chce na Kanadu vytáhnout. Měli jsme trošku lajdácký přístup, byli jsme pomalí a oni toho využili," prohlásil kanadský obránce Brenden Dillon.

Vše o hokejovém MS 2013

"Dneska to bylo o tom, že jsme museli najít cestu k vítězství. Nezáleží na tom, jak toho dosáhnete, když se to povede. I když se nedařilo, bylo důležité, že jsme nakonec šance proměnili," prohlásil útočník Eric Staal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!