Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Kanadu povede na MS bojovník Heatley

Sport

  13:53
PRAHA/CALGARY - Hvězdy Ottawy Dany Heatley a Jason Spezza, další útočník Martin St. Louis z Tampy Bay či jeho klubový spoluhráč Steven Stamkos, jednička loňského draftu NHL, se představí v dresu Kanady na mistrovství světa ve Švýcarsku. V prozatím dvacetičlenné nominaci je i útočník Phoenixu Shane Doan, který vedl Kanadu při triumfu na světovém šampionátu v Moskvě před dvěma roky.

Heatley (s číslem 15). foto: AFP

"Céčko" na hrudi nosil i loni v Halifaxu a Québeku, kde obhájci titulu prohráli ve finále s Ruskem. Doan má na kontě titul i z roku 2003 z Finska. Tam hrál také Heatley, který se radoval z triumfu i o rok později v Praze a loni na šampionátu ovládl s 20 body produktivitu a s 12 góly i tabulku střelců. Oba nechyběli ani u vítězství Kanady na Světovém poháru v roce 2004.

Spezza startoval na mistrovství světa poprvé loni stejně jako účastník Světového poháru 2004 a olympijských her v Turíně St. Louis, který před pěti lety získal Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL a Lester B. Pearson Award i Hart Memorial Trophy pro nejužitečnějšího hráče.

Mistry světa z Moskvy z roku 2007 jsou vedle Doana další útočníci Colby Amstrong, Matthew Lombardi z Phoenixu, beci Dan Hamhuis a Shea Weber z Nashvillu a gólman Dwayne Roloson z Edmontonu. Stoprocentně úspěšný byl při svých startech na MS útočník Shawn Horcoff z Edmontonu, který se představil ve vítězných týmech v letech 2003 a 2004. Účast z loňska si vedle Doana, Heatleyho, Spezzy a St. Louise zopakují Hamhuis a forvard Derek Roy z Buffala.

S týmem vedeným trenérem Lindym Ruffem a asistenty Barrym Trotzem a Davem Tippettem se budou připravovat i dva hráči působící v Evropě - brankář Fred Brathwaite z Mannheimu a obránce Joel Kwiatkowski z Čerepovce. Na mistrovství světa se může celkově představit 25 hráčů a generální manažer Doug Armstrong se svými asistenty Pierrem Gauthierem a Joem Nieuwendykem budou pracovat na dalším doplnění kádru.

Do šampionátu vstoupí Kanaďané v základní skupině A v Klotenu v pátek 24. dubna proti Bělorusku. Pak je čekají vždy po dvou dnech duely s Maďarskem a Slovenskem.

Nominace hokejistů Kanady na mistrovství světa ve Švýcarsku:
Brankáři: Josh Harding (Minnesota), Dwayne Roloson (Edmonton).
Obránci: Drew Doughty (Los Angeles), Dan Hamhuis (Nashville), Chris Phillips (Ottawa), Luke Schenn (Toronto), Shea Weber (Nashville), Ian White (Toronto).
Útočníci: Mike Fisher, Dany Heatley, Jason Spezza (všichni Ottawa), Shane Doan, Matthew Lombardi, Scottie Upshall (všichni Phoenix), Martin St. Louis, Steven Stamkos (oba Tampa Bay), Colby Armstrong (Atlanta), Shawn Horcoff (Edmonton), James Neal (Dallas), Derek Roy (Buffalo).

Autor: