Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Karlovarští smetli Spartu a jsou ve finále

Sport

  19:43aktualizováno  20:28
PRAHA - Den po Slavii zamířili do finále také hokejisté Karlových Varů. Nejvyšší hokejovou soutěž tak čeká repríza loňského boje o titul, ve kterém zvítězili Pražané. Západočeši si již na jeden pražský kolos vyšlápli - v dnešním šestém souboji počtvrté porazili Spartu, tentokrát 4:1, celkově celou sérii zvládli 4:2 na zápasy. Jako bonus za postup dostali Západočeši postupem do finále vstupenku do Ligy mistrů.

V Karlových Varech se bojovalo velmi tvrdě, jak dokazuje souboj Sparťana Langhammera a domácího beka Čutty. foto: ČTK

Ne vždy tomu tak je, v dnešním souboji Karlových Varů se Spartou však statistická čísla nelhala. Sparta nikdy v play off nedokázala otočit stav série, ve které ztrácela dva zápasy. Západočeši naopak hrají play off podruhé v historii (nepočítáme-li předkolo z roku 2007) a podruhé v řadě postoupili do finále. Zároveň potvrdili, že doma ve stařičké "Plech Aréně" ve vyřazovacích bojích neprohrávají. Zvítězit tady dokázala pouze v loňském finále Slavie. Ta Slavia, která čeká na Karlovy Vary také letos. Jak k repríze jejich souboje dnes došlo?

Karlovarští měli na svém ledě druhý mečbol a svůj sen o finále začali naplňovat již ve 3. minutě - ke Kristkovi se prapodivně odrazil přímo do jízdy puk sražený Tonem ve středním pásmu a poskakující černá guma přeskočil beton Přikryla - 1:0. Sparta se mohutně hnala do útoku, srážela ji ovšem vyloučení. Přesto se hosté dočkali, při jedné své přesilovce 5 na 4 se přesně trefil v 11. minutě Výborný - 1:1.

Karlovarské "Štěstíčko"

Je to klišé, ale je to tak, hlavními momenty dnešního důležitého boje o postup do finále bylo stejně jako v předchozích bitvách karlovarské štěstí.

Západočeši podali opět skvělý kompaktní výkon, ovšem první tři góly v síti Petra Přikryla byly velmi šťastné.

Gól číslo 1. - přihrávku Čutty srazí ve středním pásmu Ton přímo do jízdy Kristkovi, ten jej na poslední chvíli zkrotí a puk, který poskakuje po hraně doslova přeskočí Přikrylovi beton.

Gól č. 2 - v přesilovce 4 na 3 se trefuje z kruhů Prošek, před ním padá na kolena sparťanský útočník Langhammer, který celou minutu oslabení prokulhá po nastřelení kotníku od Řezníčka.

Gól č. 3 - Melenovský se natlačí do útočné třetiny, předloží před branku kotouč Skladanému, ten střelou trefuje svojí pravou brusli, od které koutouč prudce mění směr, Přikryl míří v rozkleku ke své levé tyčce, puk na opačnou střelu, navíc pod břevno.

Sport mnohdy není jen o schopnostech a taktice, ale také o štěstí. Ale jak se říká, to přeje připraveným...

Na další gól se čekalo až do druhé třetiny, kdy se trefil v přesilovce přesně k tyčce Prošek - 2:1. Domácím opět nahrálo štěstí - Řezníček na úvod přesilovky sestřelil Langhammera, který nemohl střídat a obětavě prokulhal další minutu oslabení až do karlovarského gólu. Hosty však bojovnost vysokého centra nenakopla.

Opět je brzdila zbytečná a mnohdy sporná vyloučení. Jako to ze 43. minuty, kdy Pilař skočil rybičku po puku, u kterého byl dříve Mensator. Sparťanský obránce poté setrvačností pohybu domácího brankáře podrazil. Domácí se dočkali uklidňujícího třetího gólu o pět minut později ve 48. minutě - po Melenovského akci se trefil Skladaný. Sparťanský gólman si opět vybral smůlu - Skladaný trefil svou střelou vlastní brusli, od které puk změnil směr letu a zapadl přesně pod břevno - 3:1.

Definitivní podobu výsledku dal v 51. minutě později dorážkou Milan Procházka - 4:1. Zbylých deset minut se dohrávalo, Sparta již na obrat neměla síly. Karlovarští si za týmový a zodpovědný výkon postup zasloužili. Mnohdy Západočechům pomohlo také potřebné štěstí, které soupeři chybělo. Hlavní rozdíl mezi týmy byl ovšem v brankovišti. Lukáš Mensator, gólman Karlových Varů, chytá letos ještě lépe než loni, naopak Sparta doplatila na mizernou formu obou brankářů a také slabou výkonnost některých beků v čele s Karlem Pilařem.

Finálová série začíná podle nového modelu v pátek na ledě hůře postaveného celku po základní části - Karlových Varů. Zde se odehraje také druhé finále a popřípadě utkání číslo 6, zápasy číslo 3., 4., případně 5. a 7. se odehrají v pražské O2 Aréně.

VÝSLEDEK 6. SEMIFINÁLE PLAY OFF:
KARLOVY VARY - SPARTA PRAHA 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 3. Kristek (Řezníček), 26. Prošek (Skuhravý), 48. Skladaný (Melenovský), 51. M. Procházka (Melenovský, Skladaný) - 11. D. Výborný (Kratěna, Vykoukal). Rozhodčí: Hodek, Polák - Charvát, Kalivoda. Rozhodčí: Hodek, Polák - Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 11:13, navíc Skuhravý - Jan Hanzlík oba 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 4260. Konečný stav série: 4:2.

Sestavy: Karlovy Vary: Mensator - Řezníček, Duben, Mudroch, Prošek, Bombic, Čutta - Kumstát, Skuhravý, Košťál - Milan Procházka, Melenovský, Skladaný - Dej, Pech, Sailer - Zaťovič (31. Zucker), Kristek, Hluchý. Trenéři: Paleček, Antonik a Kněžický.

Sparta: Přikryl - Pilař, Gulaši, Vykoukal, Jan Hanzlík, L. Procházka, Černošek - D. Výborný, Broš, Kratěna - Ton, Langhammer, Netík - Hromas, Koreis, Podlešák. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Autoři: