Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vietnamská modlitebna i výzkumné centrum. Co se starými českými zimáky?

Karlovarská hokejová hala Plecharéna v ulici Dolní Kamenná se zčásti přeměnila v buddhistickou modlitebnu. foto: Václav Šlauf / MAFRA / Profimedia

Za desítky let se v téhle areně modlil nespočet fanoušků ke sportovnímu bohu, aby aspoň trochu pomohl karlovarským hokejistům k výhře. Puk už pod její střechou dávno neklouže, snad jen modlitby zůstaly. Když na jaře 2009 konečně otevřeli moderní arenu a západočeský klub se mohl přestěhovat do útulnějšího prostředí, stará karlovarská „plecharéna“ našla nové využití.
  11:57

Z kanceláří, kde dříve rozhodovali, kterým hráčům nabídnou jakou výplatu, se staly byty pro zdejší vietnamskou komunitu. Z ledové plochy skladiště a z dalších prostor třeba obchůdek s přísadami do asijské kuchyně nebo také modlitebna. Centrum buddhisticko-vietnamské kultury.

„Co jinak se starou arénou? Leda strhnout, takhle ještě může posloužit. Nikdy jsem tam od té doby nebyl, jen si vždycky vzpomenu na titul z roku 2009, když projíždím kolem. A na stříbro rok předtím,“ zapřemýšlí bývalý útočník, pak i trenér a funkcionář varské Energie Václav Skuhravý.

Klub tehdy prožil poslední povedenou sezonu, po přesunu na moderní zimák paradoxně zažívá hlavně výsledkové chmury.

Je to důvod, proč se v Česku mnoho nových stadionů nestaví? Přináší to smůlu? Vždyť i Sparta v O2 areně strádá.

Tím to ale asi nebude, vyprávět by mohli v Třinci. Také tam se jako jedni z mála dočkali fungl nového zimáku, kde hrají od sezony 2014/15. Bilance? Tři tituly a letos útok na čtvrtý.

Když se však zeptáte hráčů, shodnou se, že lépe se hrálo ve starých halách. „Ta v Třinci měla kouzlo. Diváci byli blíž, víc na sobě a hlasitější. Ale i ta nová je krásná, povedla se,“ poví bývalý třinecký obránce Rostislav Klesla.

Také Západočeši nostalgicky vzpomínají na doby, kdy mohli křepčit a třískat do plechu. „Jenže doba jde dopředu, dnes by stadion nevyhovoval. I kvůli komfortu diváků. Ale vždycky mi přišlo, že jsme měli nejlepší led v celé extralize. A ta atmosféra...“ zasní se Skuhravý.

Pamětníci si možná vybaví i detaily, kterak třineckou arénu uměly provonět klobásy, tu varskou zase třeba hranolky. Teď v Třinci bude vonět bůhvíco, protože se prý uvažuje, že v nevyužitých prostorách vznikne výzkumně-vývojové centrum pro cirkulární ekonomiku, kde by „zkoumali průmyslový odpad specifický pro Moravskoslezský kraj“.

„Když končili s dřevěnou arénou v Mostě, využili ji zase pro hokejbal,“ přidá Skuhravý jiný příklad.

Pár dinosaurů v české extralize stále zbývá. V Litvínově vědí. A spíš než že by se stavěly nové, se ty staré opravují. Nové střechy se po rozsáhlé rekonstrukci dočkali v Kladně, zato v Olomouci byste se nedopočítali děr, odkud v zimě fouká bolestně studený vítr.

„Výhodou je, že nemusíme tolik mrazit a ušetříme z rozpočtu. Ale rána nejsou příjemná. Klobouk dolů všem rodičům, kteří sem v šest ráno vodí svoje děti na trénink,“ vyprávěl v prosinci brankář Jan Lukáš, který symbolicky končí seriál MF DNES připomínající 30 let existence samostatné české extraligy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!