Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Kazachstán vábí hokejisty. Plat srovnatelný extraligou, říká Pinc

Sport

  16:48
České a slovenské sportovce (včetně trenérů) v posledních letech čím dál víc oslovuje netradiční pracovní příležitost v dalekém Kazachstánu. Naposledy do asijské stepní země, odkud startují do vesmíru kosmické lodě, zamířil hokejový brankář Marek Pinc.

Gólman Sparty Marek Pinc. foto: ČTK

Proč jste si vybral právě tuhle destinaci?
S agenty jsme řešili pár nabídek. V Čechách se teď sází hlavně na mladý, přesto jsme čekali a nějaké jednání probíhalo. Jenže neúspěšně, tak jsme se rozhodli pro Kazachstán. Myslím, že tam jsou dobré podmínky, jejich liga na tom není špatně a finančně je to také zajímavé. Tak uvidíme.

Pátek v LN

V pátečním vydání Lidových novin si můžete přečíst téma na: čeští sportovci v Kazachstánu. Kdo tam působí? Kdo ho chtěl reprezentovat?

Zjišťoval jste si hodně podrobně, do čeho jdete? Přece jenom vás čeká asi jiný svět, než na který jste zvyklý.
Všechny zprávy jsem měl od kluků, kteří tam už hrajou. Jasně, je to daleko, ale Pavlodar, kam mířím, je prý krásné město a hala pěkná a nová. Slyšel jsem jenom samou chválu. Na druhou stranu je pravda, že je to asi jeden z nejlepších týmů v zemi. Vyhráli ligu, pravidelně jsou ve finále, takže je možné, že některé týmy nebudou mít takové zázemí. Ale tři, čtyři týmy jsou tam na solidní úrovni.

Kolik chodí v Kazachstánu lidí na hokej?
Jak kde. Myslím, že v Pavlodaru chodí tři až pět tisíc. Předpokládám, že jinde to může být horší, ale na tohle jsem se ještě neptal, takže nevím. Bude jich asi o něco míň než v extralize.

Říkáte, že úroveň ligy je dobrá. Lze to specifikovat?
Mám to z druhé ruky. Kluci mi říkali, že soutěž má deset týmů a prý jen dva tři jsou slabší, zbytek je vyrovnaný.

Četl jsem, že se tam na zápasy jezdí jenom autobusem. Je to v tak obrovské zemi vůbec možné?
Nevím, jak to mají ostatní týmy, ale my bychom měli lítat na zápasy do míst, které jsou hodně vzdálené. Na ostatní - tedy na ty, které jsou vzdálené do pěti šesti hodin jízdy - budeme jezdit autobusem.

Nemáte obavy z létání?
Na to jsem se hned ptal, protože lítání moc nemusím. Klub využívá služeb Air Astana, jejich letadla by měla být v pohodě. Navíc tahle společnost dostala i nějaké ocenění.

Přiznejte: šel byste do Pavlodaru, kdyby v něm nebyl slovenský trenér a v kádru dva Češi a dalších osm Slováků?
No... To nevím. Předtím se mi ozval Bejbarys, kde hraje Víťa Bílek a dřív tam působil i Tomáš Horna. Uznávám, hrálo velkou roli, že jsou tam kluci, které znám. Kdybych měl jít někam do neznáma, tak nevím...

Někteří sportovci - například fotbalisté - měli problémy s tím, že jim nechodila výplata. Z tohoto pohledu jste v klidu?
Pavlodar s tímhle nemá žádné problémy. Klukům chodí peníze na účet včas. Nevím, jak to chodí jinde, ale snad to bude v pohodě. Kluci na klub pěli jenom chválu.

Lze obecně říct, jak je to finančně zajímavá štace? Je to lepší než v extralize?
Já měl v extralize vždycky docela dobrou smlouvu, takže si myslím, že se to dá srovnat. Navíc tam máte čistý plat, žádné daně. A životní náklady budou nižší než u nás. Máme třeba ve smlouvě, že dostaneme byt, celý den máme jídlo na stadionu zadarmo... Dá se říct, že tam není za co utratit. Finančně je to zkrátka něco podobného jako v extralize, ale v čistém, což je velký rozdíl.

A co Kazachstán a počasí? Už víte, jestli jsou tam zimy kruté jako na Sibiři?
Pavlodar je 400 kilometrů od Omsku, takže je tam zima jak v Rusku. Na druhou stranu ty mrazy jsou ve vnitrozemí jiné než u nás, dají se líp snášet. Kdybychom tam umrzli, tak tam nejedeme.

Autor: