Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bez respektu. Fedotov i přes zákaz nastoupil, IIHF chystá další sankce

Ruský brankář Ivan Fedotov v dresu CSKA Moskva. foto: Profimedia.cz

Kauza, jež má potenciál rozhádat světový hokej, pokračuje. Rusko nedodrželo nařízení Mezinárodní federace IIHF, když povolilo Ivanu Fedotovovi nastoupit v úvodním utkání tamní nejvyšší soutěže KHL za moskevské CSKA. Šestadvacetiletý brankář přitom vyfasoval zákaz startu do konce kalendářního roku za podpis smlouvy s armádním klubem navzdory platnému kontraktu ve Philadelphii. Další tresty budou následovat.
  13:48

Ruský gólman s finským rodištěm odchytal kompletní zápas, první soutěžní od 30. dubna 2022, v němž jeho tým prohrál 2:5 s Kazaní.

„Účast Ivana Fedotova v utkání CSKA dne 1. září znamená porušení rozhodnutí IIHF, která jej postoupí disciplinární komisi,“ reaguje Mezinárodní federace ledního hokeje.

„Dále vzhledem k tomu, že klub i ruská federace umožnily Ivanu Fedotovovi nastoupit bez platného transferu, jak je požadováno v Mezinárodním přestupním řádu, uloží IIHF ruské federaci pokutu v hodnotě pěti tisíc švýcarských franků (v přepočtu zhruba 125 tisíc korun).“

Logo Mezinárodní hokejové federace IIHF na puku během světového šampionátu

A co teoreticky hrozí dál? Otázkou je, zdali se do případu vzhledem k angažovanosti Flyers vloží i NHL.

Až do tohoto léta se zámořská soutěž s KHL v dodržování smluv vzájemně respektovaly. Když se ale nyní kauza Fedotov vzpírá také pokynům Mezinárodní hokejové federace, proč by pak nemohla kanadsko-americká liga odvádět v Rusku podepsané hráče za oceán?

Tamní média se obávají i opačného extrému ze strany IIHF, tedy rozšíření platného ročního zákazu mezinárodních přestupů pro CSKA na úplné znemožnění všech transferů v rámci KHL. Tím by federace soutěž prakticky izolovala od zbytku hokejového světa.

Ruský hokejový tým přivádí na led k olympijskému finále brankář Ivan Fedotov.

Nemluvě o prodloužení Fedotovova trestu či dalších sankcích uvalených na armádní klub.

„Věříme, že toto rozhodnutí nepovede ke špatným vztahům mezi ruským svazem, IIHF a dalšími národními federacemi,“ říká prezident KHL Alexej Morozov pro server MatchTV. „Žijeme podle zákonů Ruské federace, které musíme dodržovat, ne porušovat. S rozhodnutím IIHF zkrátka nesouhlasíme, neporušujeme normy federace a jsme připraveni pokračovat v dosavadní přestupové politice.“

Pochybnosti kolem Fedotovova startu

Situace okolo Fedotova zůstávala dlouho nevyjasněná. Jak prezident Kontinentální hokejové ligy, tak ruský svaz v závěru srpna totiž sdělili, že distanc platí.

„Ruská hokejová federace schválila žádost CSKA ohledně hokejisty Ivana Fedotova,“ citovala tisková agentura TASS z údajného prohlášení svazu, které reaguje na nedávné odvolání dotčeného týmu. „V současné době však brankář nemůže hrát za CSKA, protože je IIHF diskvalifikován až do 1. ledna 2024. Po vypršení diskvalifikace nebo po rozhodnutí disciplinární komise o zrušení sankcí může Fedotov opět hrát.“

Jenže na stránkách federace byste žádné oficiální prohlášení nenalezli.

A v případě KHL byly okolnosti obdobné.

Šéf soutěže Morozov pro MatchTV už dříve hlásil: „Zaregistrovali jsme ho, ale má u sebe poznámku o diskvalifikaci. Teď problém řeší právníci... Jestliže se nic nezmění, Ivan 1. září nenastoupí. Hodinu a půl před zápasem se dozvíme, jestli bude na soupisce a pak vám řekneme, jak budeme reagovat.“

V preview zápasu mezi moskevským armádním klubem a Kazaní se však na webu Kontinentální hokejové ligy objevovala věta, která příznačně vystihovala převládající nejistotu.

„Oba týmy do utkání vstupují s kompletními soupiskami, vyjma Ivana Fedotova, jehož účast je stále s otazníkem.“

Ruský hokejový brankář Ivan Fedotov si po prohraném olympijském finále přebírá stříbrnou medaili. (21. února 2022)

Představitelé CSKA tak sebejistě vystupovali s vyjádřeními, že držitel olympijského stříbra z Pekingu do pátečního večerního duelu od 18 hodin naskočí.

Ve čtvrtek klub na sociální síti Telegram ukázal masku, s níž gólman sezonu skutečně zahájil. Ta mimochodem vyobrazuje symboly ruského námořnictva, v němž urostlý brankář nuceně působil, když byl odvlečen před odchodem do zámoří.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!