• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Jágr a Hossa na KHL utkání hvězd. | foto: ČTK

KHL pokulhává za starší sestrou

Sport
  •   17:58
PRAHA - Když se v Rusku zrodí projekt, je jasné, že musí být velkolepý. Tedy aspoň naoko. Právě tak působí monumentální nápad na vytvoření Kontinentální hokejové ligy, kde by časem hrály všechny nejlepší evropské celky, a soutěž by tak konkurovala NHL. Jenže během jedné sezony KHL nemůže dohnat více než devadesátiletou historii NHL, navíc sama už řeší několik významných problémů.

„KHL se zámořské soutěži ani nepřibližuje,“ řekl pro Edmonton Journal bývalý skvělý ruský hokejista Igor Larionov. „V této chvíli nepředstavuje pro NHL žádné nebezpečí ani konkurenci. Nějací hráči přišli ze zámoří, ale mimo Jaromíra Jágra to nejsou žádná velká jména,“ dodal.

Podle Larionova je největším problémem to, že týmy žijí prakticky jen z peněz od sponzorů. „Máme podporu velkých společností, ale potřebujeme příjem i z prodaných lístků. Jsou totiž zápasy, na které přijde tisíc nebo dva tisíce lidí,“ vysvětlil člen Síně slávy IIHF.

Nižší finance, menší atraktivita Právě ekonomické zázemí KHL mělo být její největší předností, jenže finanční krize postupně dopadá i na ruské kluby. Někde už teď snižují platy, posílají je se zpožděním nebo je hráči nedostávají vůbec. To je případ třeba hokejistů Metallurgu Novokuzněck, kde hraje i český forvard Miloslava Hořava. Do věci se nakonec vložila KHL, která hráčům nějaké peníze poslala.

Do příští sezony bude většina klubů vstupovat s nižším rozpočtem, což znamená, že nebudou moci lákat hráče na vysoké příjmy. „Odchází náš hlavní sponzor, takže klub bude mít v příští sezoně asi o šedesát procent nižší rozpočet,“ podotýká Jan Bulis, útočník Atlantu Mytišči.

Podle obránce Karla Pilaře, který se nyní rozhodl ukončit angažmá v Metallurgu Magnitogorsk a sezonu dohraje ve Spartě, se teď v Rusku šetří, jak se dá. „Problémy se snaží ututlat. Asi nechtějí, aby se vědělo, že jejich velký ruský projekt má potíže,“ krčí rameny.

Na druhou stranu týmy KHL v dostatečné míře investují do zázemí. „Je to na stejné úrovni jako v NHL,“ říká útočník Jaroslavle Josef Vašíček, který má zkušenosti i ze zámoří. „Snad jen dva týmy nemají nové zimáky, jinak jsou všechny stadiony moderní,“ upozorňuje.

Pro hráče, kteří nevyrostli v Rusku, jsou v KHL připraveny svérázné zážitky. „Rusko je země neomezených možností,“ připomíná větu známou z let minulých útočník Magnitogorsku Jan Marek. „Občas vidím věci, kdy si říkám, že to je opravdu možné jen v Rusku.“ S Platilem se utrhl výtah S Janem Platilem, obráncem Traktoru Čeljabinsk, se v domě, kde žije, počátkem týdne utrhl výtah a zřítil se z prvního patra do přízemí. Hráč přežil bez úhony, ale klub hodlá na správce budovy podat žalobu. Pro Marka, nejproduktivnějšího hráče KHL, bylo nejtěžší zvyknout si na předzápasová soustředění, na báze. Což znamená, že se hráči den před zápasem sejdou v hotelu blízko stadionu a relaxují. „Je to ztráta času, jen ležíme v posteli a díváme se na ruské programy, kde stejně nic nedávají. Raději bych byl s manželkou,“ zlobí se Marek.

„Šli jsme za trenérem, ale řekl, že už je to zavedené, tak tam musíme,“ kroutí hlavou kanonýr.

KHL je specifická i kvůli cestování, které je náročné nejen kvůli velkým vzdálenostem, ale i změnám časových pásem. „Už si ani nepřeřizuju hodinky,“ mávne rukou Jágrův spoluhráč z Omsku Jakub Klepiš. „Většinu času trávíme v letadle, které je sice normální, ale občas vypne motor,“ říká s klidem.

Jiná jsou i letiště - často nedosahují evropského standardu. „Na jednom neměli záchod, jinde jsme zase vystupovali přímo na hlavní třídě,“ usmívá se čtyřiadvacetiletý Klepiš.

Autoři: Ivana Paulová, Vojtěch Gibiš