Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kouč lídra z Plzně Marian Jelínek: Na play off chystáme překvapení

Sport

  16:29
PRAHA - Má za sebou velmi úspěšnou sezonu. Ale jak sám Marian Jelínek (46) říká, to nejdůležitější na něj a Plzeň teprve čeká. "Chvály už bylo dost. Nyní se musíme zabývat budoucností," má jasno kouč týmu, který vyhrál základní část hokejové extraligy a hodlá prolomit prokletí. Vždyť vítěz dlouhodobé část nejvyšší hokejové soutěže se z titulu radoval naposledy před osmi lety.

Marian Jelínek. foto: ČTK

Jak byste zhodnotil povedenou základní část s Plzní? Je to vaše první štace v pozici hlavního kouče a hned jste dotáhl svůj tým k vítězství v dlouhodobé části.
První, co bych chtěl říct, tak je, že si úspěchu s Plzní moc vážím. Sice vítězství v základní části někdo bagatelizuje, ale myslím, že každý trenér chce vyhrávat. Takže naše vítězství a zisk Prezidenského poháru určitě úspěchem je. Cením si toho vítězství s několika důvodů. Za prvé proto, že jsme v létě v Plzni nevěděli, zda vůbec budeme nejvyšší soutěž hrát (klub se potýkal s finančními problémy, zachránil jej svými penězi až majitel a kapitán Martin Straka, pozn.red.). Když už se to povedlo zařídit, nebyli hráči na trhu.

Museli jsme sáhnout do juniorky a také po hokejistech ze zámoří. Myslím, že dříve to s cizinci v Česku moc slavné nebylo, nám ten tah vyšel. Vždyť Bomersback vyhrál kanadské bodování cizinců, jako první neslovenský hokejista. Další poděkování patří určitě i našim mladíkům, čtyři z nich hráli pravidelně celou sezonu a hráli velmi dobře. Musím, vyzdvihnou také morálku v týmu, celou sezonu hráli bez prémií, přestože je měli ve smlouvách.

Co ještě řekl...

... o reprezentaci: Neúspěch na olympiádě není příliš velké překvapení. Je jasné, že když se nám nedaří na juniorské scéně, kde nás poráží třeba i Švýcaři nebo Němci, musí se to projevit u áčka. Na jednu stranu je s tím určitě něco dělat, na druhou je třeba vidět i to, že postup v zápase s Finskem zas tolik vzdálen nebyl. Rozhodně ale není dobré vše jen kritizovat a pokud někdo s nějakou kritikou přijde, musí být konstruktivní. Začít by se mělo od mládeže, ale také v extralize. Stačí se podívat, jakým stylem některé týmy hrají. Ano, je to účelné, ale na mezinárodní scéně, kam si ti hráči návyky přenesou to nestačí. Srovnání s Kanaďany, Američany nebo Rusy pro nás totiž po všech stránkách příliš pozitivně nevyznívalo.

... o sportu a politice: Moc to příliš nečtu, každopádně si myslím, že sport a kultura by měly zůstat bez politických zásahů. Přiznám se, že se mi to moc nelíbí. Nejsem velkým zastáncem. Přece když chce někdo pomoci, je jedno do jaké strany patří. Já se spíše bojím toho, že to může sportu uškodit. Pokud ti, co mu "chtějí" pomoci ve volbách neuspějí, tak ta druhá strana také ne. Třeba ani ne proto, že by nechtěli, ale proto, že ti druzí chtěli a my jsme je porazili, tak teď nebudeme prosazovat, co chtěli oni. Protože u politiků jde jen a jen o politiku, ne o to, co je správné. Takže podle mě tato vystoupení a angažování se politiku ve sportu může nakonec sportu jen uškodit.

Těší mě, že měli vnitřní motivaci, ne tu vnější. A také jsem spokojený s tím, že se nám povedl tah s taktikou, že jsme hráli celoplošný aktivní hokej, a to jak doma, tak venku. Pozitiva určitě převažují ty negativní stránky a z toho mám radost. Zároveň ale je jasné, že už je to historie. Nyní se musíme dívat dopředu, směrem do play off.

Pojďme se ještě do té minulosti vrátit. Jak byste zareagoval, kdyby vám před sezonou někdo řekl, že vyhrajete základní část?
Tak bych se vsadil asi o milion (směje se). Takového člověka bych považoval za blázna. I v rozhovoru s vámi před sezonou jsem tvrdil, že budeme bojovat o elitní desítku a stejně jsme si nastavili cíl i s vedením klubu. Nehrát prostě o záchranu. Vyšší cíle jsme si nestavěli. Je to krásná pohádka, která vyšla, ale jak jsem říkal, už skončila.

Mimochodem, kdo z týmu se dotknul Prezidentského poháru pro vítěze základní části? Na stránkách klubu máte společnou fotku, přitom při oficiálním předávání to hráči odmítli.
(usmívá se) Bylo nás více, já jsem se jej dotknul také. My si spíše řekli, že jej nikdo nezvedne nad hlavu a to jsme dodrželi. Ale já tyto věci příliš nebere, na pověry nedám. Loni v zámoří ten rituál třeba porušil i Pittsburgh a vyhrál nakonec Stanley Cup. Je to jen taková pověra. Kluci se toho nejdříve zalekli, ale nakonec jsem rád, že ta společná fotka je. Nad hlavu jej ale skutečně nikdo nezvedl.

Co pro vás byla nejlepší zpráva v úspěšné sezoně? Fakt, že jste dlouhou dobu dokázali držet formu i bez Martina Straky?
Určitě, spousta lidí tvrdilo, že když se zranil, dařit se nám nebude. Že tým je jen o něm. A kluci ukázali, že to tak není. Navíc Martin z týmu vlastně nevypadl. Byl s námi v kabině, jezdil na každý zápas, klukům to samozřejmě hodně pomáhalo. Je pravdou, že je pro tým nesmírně důležitý, ale na ledě se jeho absence naštěstí tak výrazně neprojevila. Bál jsem se toho, ale jsem rád, že se moje obavy nevyplnily. I když samozřejmě bych ho rád, na ledě viděl.

Uvidíte ho vy i fanoušci na ledě alespoň v play off?
Věřím, že bude v pořádku, ale zatím to nemám ničím podložené. V sobotu jej čeká komplexní vyšetření, po něm se rozhodne. Martin trénuje na suchu, pokud dostane zelenou, už v neděli naskočí do tréninku a před čtvrtečním zápasem jej budou čekat celkem čtyři, takže by ta pauza neměla být tolik vidět. Chybí mu de facto jen to zápasové zatížení, to ostatní během čtyř tréninků zvládne v pohodě dohnat. Takže v sobotu se rozhodne o prvním kole play off.

Jaký je vlastně do začátku čtvrtfinále program Plzně?
Od pondělí do pátku jsme měli kombinovanou přípravu, sobota je volná a od neděle je takové to dolaďování na ledě. Už bychom měli znát i soupeře, takže se na něj budeme připravovat i po taktické stránce.

Chystáte něco nového pro play off?
V základní části rozhodně neuznávám obranný styl, jako praktikují některé týmy. Myslím, že řídit se heslem "účel světí prostředky" není správné. Ostatně pak je to vidět i na mezinárodní scéně. Pokud se to hráči učí, mají to v sobě, tak podobně hrají i poté v reprezentaci. My se rozhodli jít jinou cestou a ta se v základní části vyplatila. V play off ale budeme hrát jinak. Určitě více zezadu.

Takže soupeři mohou čekat "novou" Plzeň?
Určitě, chceme soupeře zaskočit. Přece jen nás mají soupeři přečtené, chce to změnu. Nebo spíše jinak. Nyní máme jednu tvář, je třeba vtisknout týmu ještě druhou, tak abychom mohli měnit rytmus při zápasech. Na tom teď chceme před play off zapracovat.

Nechystáte na play off ještě další změny. Například kapitán týmu i jeho zástupci mají velmi řídký porost na hlavě. Vlastně spíše žádný. Je to nějaká cesta k úspěchu v Plzni? Neuděláte z toho rituál?
Myslím si, že ne (směje je se). I když tohle nechávám na klucích. Je to na nich. Proti rituálům nic nemám, nezakazuji je, ale zároveň jim připomínám, že největší sílu musí každý hledat sám v sobě. Jestli něco připraví, uvidíme. Já se ale určitě holit nebudu.

Ani žádná sázka před play off?
Ne, ani to nehrozí. Kluci vědí, že jsem v tomto trošku konzervativní. Ale rozhodně nezkazím žádnou legraci. Pokud by za mnou s něčím přišli, tak proč ne. Klidně půjdu do černých vlasů…

To by u vás bylo velmi zajímavá změna…
…Určitě, ale za ten titul by mi to stálo (usmívá se).

Když se vrátíme k vážnějšímu tónu, co pro vás znamenají čísla. Třeba ta, že s týmy, které můžete potkat ve čtvrtfinále (Litvínov, Liberec, České Budějovice), máte velmi pozitivní bilanci. Z celkem 12 zápasů jste po šedesáti minutách prohráli jen jeden duel.
Je to zajímavé a určitě je dobře jít na soupeře, o kterém víte, že se vám s ním v sezoně dařilo, ale to je asi tak vše. Jinak to nic neznamená, jak jsem říkal, play off je nová soutěž. Začíná se od nuly a potřebujete soupeře opět čtyřikrát porazit, tentokrát v jedné sérii, abyste postoupil dál. Vím, že to novináři určitě před začátkem série vytáhnou, ale pro mě a pro mužstvo, nejsou tato čísla vůbec důležitá.

Stejný názor máte na další statistiky, spíše negativní. A to, že od roku 2002 nevyhrál vítěz základní části titul, navíc v posledních třech letech nepřešel ani přes první kolo play off?
Ano, přesně tak. Spíše to beru naopak jako obrovskou výzvu. Je to pro nás vzrušují, ta možnost obě tyto série zlomit. Je to jednoduché – pozitivní statistiky nevnímám, ty negativní beru jako obrovskou výzvu.