Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Koukal: Naší čtvrté lajně to vychází, vytváříme si šance

Sport

  19:55aktualizováno  22:27
STOCKHOLM (Od našeho zpravodaje) - Na svoji šanci na mistrovství světa dlouho čekal, ale dočkal se. Útočník Petr Koukal na úvod turnaje přijal roli náhradníka, pak do něj ale zasáhl a znovu ukázal, že dokáže být platným hráčem i v reprezentaci. Jeho gól ale porážce s Kanadou 1:2 nezabránil. Přesto šance Čechů na postup do čtvrtfinále žije.

Radost Koukala. foto: ČTK

Není příliš nápadný, ale pro mužstvo je velice důležitý. Ukázalo se to například v době, kdy hrál ještě za Pardubice. V play-off 2012 ho trápilo poraněné koleno a jeho mužstvo se bez něj trápilo. Když se vrátil, dotáhl tým k titulu.

Své schopnosti ukazuje i na mezinárodní úrovni. Koukal není žádný brilantní technik, ale dokáže mužstvo strhnout svým zaujetím a důrazem. Když se dočkal šance v pátečním duelu proti Slovinsku, dal gól při vlastním oslabení. I díky němu reprezentace důležitý duel zvládla a zachovala si naději na postup do čtvrtfinále.

České zápasy

  • PÁ 3.5. ČR - Bělorusko 2:0
  • SO 4.5. ČR - Švédsko 1:2
  • PO 6.5. Švýcarsko - ČR 5:2
  • ČT 9.5. ČR - Dánsko 2:1sn
  • PÁ 10.5. Slovinsko - ČR 2:4
  • NE 12.5. Kanada - ČR 2:1
  • ÚT 14.5. ČR - Norsko 16:15

A teď se dokázal prosadit i proti silné Kanadě, když v závěru první třetiny vyrovnával na 1:1. Díky tomuto zásahu se celý tým uklidnil a dokázal si, že může hrát s jasným favoritem vyrovnaný hokej.

"Udělali chybu, Hejda dobře zavřel mantinel a Hanzal správně vystřelil. Já jsem dojížděl před branku a dostal se k dorážce," popisoval svoji trefu o první přestávce v rozhovoru pro Českou televizi.

V tu chvíli to vypadalo s Českem nadějně. Tým se sice občas dostal pod tlak soupeře, ale nakonec si dokázal vypracovat víc gólových příležitostí. A nejnebezpečnější v těch chvílích byla právě Koukalova formace, až čtvrtá v týmové hierarchii.

"Naší lajně to docela vychází, měli jsme několik šancí. Ale jestli hrajeme dobře, to se ukáže až na konci zápasu," říkal Koukal.

Ten se nakonec nepovedl, Ondřej Pavelec inkasoval druhý gól, když právě přes unaveného Koukala s Petrem Čáslavou, kteří dlouho neměli čas vystřídat, projel Jeff Skinner a z úhlu zasunul puk do branky. A v posledních minutách Češi častými oslabeními přišli o možnost vyrovnat.

"Ty fauly tam asi byly, nedá se nic dělat," řekl Koukal.

Anketa

Oznámkujte výkon českých hokejistů v utkání MS, ve kterém prohráli s Kanadou 1:2.

1 168
2 868
3 350
4 89
5 156
Autor: