Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kruh se uzavřel, Shanahan v New Jersey

Sport

  4:03
PRAHA - Necelý měsíc po návratu jiného velikána NHL Matse Sundina oznámil comeback kanadský ostřelovač a budoucí člen Síně slávy soutěze Brendan Shanahan. Autor 650 gólů v nejslavnější soutěži světa se vrátil do klubu v němž začal svou hvězdnou kariéru - New Jersey Devils.

Brendan Shanahan (vlevo) foto: ČTK

Slavný Kanaďan, který byl například kapitánem týmu Východu při posledním All-Star Game NHL, se vrací do zámořské soutěže po více jak půl roce.

Brzo čtyřicetiletému veteránovi (kulatiny oslaví 23. ledna) totiž skončila 30. června smlouva v NY Rangers a stal se volným hráčem. Dlouho se mluvilo o dvou možnostech - konci kariéry nebo pokračovaní v týmu "Jezdců". Ovšem v také jeho případu, stejně jako u Jaromíra Jágra, s nabídkou nové smlouvy generální manažer Rangers Glen Sather příliš nespěchal.

10. ledna přestalo čekání kanadskou legendu a jednoho z hráčů země javorového listu, který získal tz. "Zlatý hattrick" (titul mistra světa, olympijský triumf a vítězství ve Stanley Cupu), bavit. A překvapivě kývnul na nabídku týmu, ve kterém v roce 1987 začal svou kariéru - New Jersey Devils. Lou Lamoriello tak předvedl báječný tah a fanoušci týmu se mohou těšit na kousky další hvězdy a možná také na spolupráci s jedním z dvojice českých hráčů v dresu "ďáblů" - Patrika Eliáše či Bobby Holíka.

Podmínky smlouvy ani jedna strana nezveřejnila. Poté co se na led zámořských arén vrátil Mats Sundin, učinila tak nyní další legenda. Kdo nakonec pomůže svému týmu více? Mimochodem, oba hráče dělí v historické tabulce produktivity NHL 19 bodů (navrch má Shanahan) a mezi aktivními hráči jsou hned za sebou na třetím a čtvrtém místě.

Letošní jaro a boje play-off tak mohou nabídnout další nezapomenutelné příběhy do kroniky NHL.

BRENDAN SHANAHAN:
Věk: 39 let
Výška: 191 cm
Váha: 102 kg
Týmy NHL: New Jersey, St. Louis, Hartford, Detroit, NY Rangers, New Jersey
Bilance v NHL: 1490 zápasů (13. v historii soutěže), 650 branek (11.), 690 asistencí (51.) a 1340 bodů (24.)
Úspěchy: 3x vítěz Stanley Cupu (1997, 98, 2002), mistr světa (1994), olympijský šampion (2002), vítěz Kanadského poháru (1991).

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!