Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Na Kanadu za 10 tisíc. S lístky na hokejové mistrovství už se kšeftuje

Sport

  12:10
PRAHA - Že nebude nabídka lístků na domácí hokejové mistrovství světa stačit poptávce, bylo jasné už předem. Jenže při úterním kolapsu systému během spuštění prodeje šance podívat se na vytoužený zápas ještě klesla. Naopak vzrostla frustrace fanoušků poté, když někteří z mála šťastlivců začali se vstupenkami kšeftovat na aukčních serverech.

Jeden z mála šťastlivců, který se svých lístků dočkal. foto: ČTK

Vyprodáno? Kdepak. Jen nečekejte, že se budete ze vstupenek do Prahy a Ostravy na příští rok radovat za původní cenu.

Tak třeba denní balíček na zápas Česka s Francií, který oficiálně stojí 2 280 korun, je teď na serveru bazos.cz k mání za 6 500 korun! A samozřejmě nechybí zmínka, že prodávajícího lze kontaktovat pouze přes email. Dvě vstupenky na čtvrtfinále, ve kterém by se měli objevit i Češi, pak stojí o čtyři tisíce víc.

A zápas s Kanadou se nabízí i za 10 tisíc!

Organizátoři: Je to pro nás zklamání

Lístky nabízí například i Aukro.cz. „Prodej lístků za pořizovací cenu nezakazujeme. Je však u nás zakázané s lístky kšeftovat,“ vysvětlil serveru Lidovky.cz jeden z operátorů. Zmíněná nabídka však funguje jako klasická časově omezená dražba s příhozy.

Většina inzerátů, kterých se na dvou největších serverech objevuje mnoho desítek, pak cenu neuvádí a jen vyzývá zájemce, aby ji sám nabídl.

První zájemci o vstupenky čekali před pražskou O2 arenou už několik hodin před...
Šťastlivci se vstupenkami. Fanoušci z Jihlavy před pokladnami O2 areny.
U pokladen pražské O2 areny byl 4. listopadu ráno zahájen prodej denních...
Vstupenky na hokejové MS 2015 v Praze a Ostravě.

„V rámci stanovení cenové politiky šampionátu jsme se snažili zpřístupnit mistrovství všem, na vybraná utkání jsme zvolili opravdu ‚lidovou cenu‘. O to větší je naše zklamání, že se někteří ´takzvaní fanoušci´ snaží tyto vstupenky prodat za několikanásobně vyšší sumy. To je pro nás hodně smutné zjištění,“ řekla Markéta Štěrbová, generální sekretářka organizačního výboru.

Prodává se i přenechání rezervace

Samostatnou kapitolou jsou pak inzeráty, které nabízejí pouhé přenechání rezervace. Zkrátka že někdo patřil mezi šťastné, kterým se povedlo v internetové honbě uspět, ale zatím lístek nezaplatil. A taková rezervace například na zápas Česka s Francií vyjde na 400 až tisíc korun. Místo předání? „Nejlépe někde u terminálu,“ píše se v inzerátu.

Organizační výbor před podobnými „kaufy“ logicky varuje. „Nákup vstupenek mimo oficiální prodejní místa je hodně rizikový. V případě takto zakoupených vstupenek negarantuje organizační výbor fanouškům vstup do arén,“ upozornila Štěrbová.

Pořadatelé MS tvrdí, že pravost vstupenek lze ověřit prostřednictvím ochranných prvků – jejich specifikaci však vzhledem k ochraně originálních vstupenek zveřejňovat nechtějí. „Vzniklou situaci monitorujeme a upozorňujeme fanoušky, že každá vstupenka je identifikovatelná, a také existuje možnost ji zablokovat,“ varovala bezpečnostní ředitelka Veronika Fáberová.

Autoři: