Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kuba dokonal obrat Ottawy proti Philadelphii

Sport

  9:10aktualizováno  9:20
OTTAWA - Hokejisté Ottawy zvítězili v nedělním utkání NHL nad Philadelphií 6:4 a oplatili soupeři porážku 2:3 v prodloužení ze sobotního duelu. Senators prohrávali po dvou třetinách už 2:4, v třetím dějství však skóre čtyřmi góly otočili.

Ottawa Senators (Filip Kuba). foto: ČTK

Vítěznou pátou branku vstřelil 71 sekund před koncem základní hrací doby český obránce Filip Kuba, který se prosadil ranou od modré čáry. Kuba si připsal čtvrtou trefu v sezoně a byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

Šestý gól přidal vzápětí do prázdné branky při nepovedené power play Letců Nick Foligno.

Po dvouzápasové pauze zaviněné zraněním se do sestavy Flyers vrátil Jaromír Jágr, do statistik se však nezapsal. Naopak ve 47. minutě po jeho zaváhání vyrovnali domácí na 4:4, poté co Jágr ztratil puk v útočném pásmu a Erik Karlsson skóroval z rychlého protiútoku.

"Tahle porážka nás bude mrzet ještě dlouho. Když vedete na hřišti soupeře v třetí třetině o dva góly, nemůžete utkání takhle pustit. Myslím, že jsme soupeři umožnili příliš mnoho přečíslení a byli jsme za to potrestáni," konstatoval útočník Flyers Daniel Briere. "V naší hře chyběl také důraz a tvrdost, v obojím nás Ottawa předčila. Výsledek je pro nás velké zklamání." V kabině Senators naopak zavládlo nadšení, zejména z výkonu v třetí třetině, v které dokázala Ottawa otočit zápas už pošesté v sezoně. "Nikdy se nevzdáváme a dokážeme ze sebe během dvaceti minut vymáčknout to nejlepší," řekl brankář Craig Anderson.

Zkušený gólman ještě v druhé třetině za stavu 2:4 předvedl klíčový zákrok večera. Při přečíslení dva na jednoho vystřelil útočník Philadelphie Brayden Schenn do zcela prázdné branky, Anderson se však ještě dokázal natáhnout hokejkou a v poslední chvíli střelu zastavil.

Obrat se v neděli povedl také hokejistům Detroitu, kteří už po čtyřech minutách hry prohrávali s Chicagem 0:2, nakonec se ale radovali z vítězství 3:2 v prodloužení. Vítězný gól vstřelil ve čtvrté minutě nastavení Pavel Dacjuk.

Blackhawks vedli ještě na začátku třetí třetiny 2:1 a ve 48. minutě mohl náskok pojistit Jimmy Hayes z trestného střílení. Jenže brankář Ty Conklin, který nastoupil teprve posedmé v sezoně, jeho pokus zneškodnil a pět minut před koncem vyrovnal na 2:2 Danny Cleary.

Jedenáct gólů viděli fanoušci v souboji dvou nejhorších týmů NHL mezi Anaheimem a Columbusem. Ze zisku dvou bodů se nakonec radovali domácí Kačeři, kteří zvítězili 7:4. Corey Perry zaznamenal hattrick, dvakrát se trefil Teemu Selänne.

Anaheim však v zápase přišel o dalšího gólmana. Poté co vedení klubu oznámilo, že náhradní brankář Dan Ellis bude čtyři týdny mimo hru kvůli zranění třísel, se na konci první třetiny zranila i týmová jednička Jonas Hiller. Zápas tak musel dochytat Iiro Tarkki, jehož Anaheim narychlo povolal z farmy v Syracuse.

Při svém debutu v NHL finský gólman inkasoval tři góly z devíti střel, na vítězství to ale stačilo. "Kdyby se zranil i on, tak by asi musel do branky náš trenér gólmanů," dělal si po utkání legraci kouč Bruce Boudreau, jehož tým si poprvé od října připsal druhé vítězství za sebou.

Nedělní výsledky NHL

Ottawa - Philadelphia 6:4 (2:3, 0:1, 4:0)
Branky: 1. Alfredsson, 9. Neil, 44. Greening (M. MICHÁLEK), 47. Karlsson, 59. KUBA, 60. Foligno - 3. Meszároš, 16. Bourdon, 17. Couturier, 35. Read. Střely na branku: 38:37. Diváci: 20.028.

Anaheim - Columbus 7:4 (4:1, 1:1, 2:2)
Branky: 14., 39. a 60. Perry, 19. a 41. Selänne, 3. Cogliano, 19. S. Koivu - 18. a 45. Nash (na první PROSPAL), 25. Brassard, 55. PROSPAL. Střely na branku: 27:18. Diváci: 13.053.

Chicago - Detroit 2:3 v prodl. (2:1, 0:0, 0:1 - 0:1)
Branky: 4. Bolland, 5. Sharp (FROLÍK) - 14. Filppula (HUDLER), 56. Cleary, 64. Dacjuk. Střely na branku: 31:27. Diváci: 21.858.

Autoři: ,