Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Kůrka se vrací do Slavie: Prostě vím, kde je lépe

Sport

  13:53
PRAHA - Hokejový útočník Tomáš Kůrka se po zpackané sezoně vrací do pražské Slavie, kterou naopak opustil zkušený obránce Tomáš Žižka. Kůrka se pokusí získat zpět pověst obávaného kanonýra a měl by nahradit Michala Vondrku, jenž odešel do finského Kärpätu Oulu. Klub semifinalisty uplynulého ročníku extraligy oznámil změny v kádru na své webové stránce.

Útočník Slavie Tomáš Kůrka překonává zlínského brankáře Jakuba Sedláčka. foto: Michal Kamaryt, ČTK

Devětadvacetiletý Kůrka se protrápil uplynulou sezonou ve Spartě a následně v Pardubicích. Hráč, který v sezoně 2009/10 s Romanem Červenkou pomohl týmu k bronzové medaili, ale pak neprodloužil smlouvu, bude v Edenu působit na ročním hostování. "Prostě jsme se dohodli na mém odchodu. Proběhlo to naprosto v pořádku, teď už ale vím, že to byla chyba. Neměl jsem to dělat," řekl Kůrka pro slávistický web.

"Tomáš má za sebou špatnou sezonu, o to víc ale bude chtít teď dokázat, že hokej hrát nezapomněl. O Slavii projevil eminentní zájem a rád by zde navázal na své předešlé výkony," prohlásil trenér a generální manažer Slavie Vladimír Růžička.

"Sezona mi proto dala lehce za vyučenou. Svým způsobem jsem rád, že dopadla, jak dopadla. Hodně věcí se na sebe nabalilo. Hokejový Bůh mě potrestal za něco, co jsem celou dobu dělal," přidal Kůrka k neúspěšnému ročníku, který strávil na Spartě, poté v Pardubicích. "Tak můj agent i Vláďa věděli, že jsem se do Slavie chtěl vrátit už někdy v říjnu. Hledal jsem nějaké cestičky, jak to udělat, ale nebylo to moc reálné. Pak mě v lednu vysvobodily Pardubice."

A jaké byly přičiny poklesu formy? "Jeden z hlavních faktorů byl ten, že jsem si v létě zlomil patní kost a neměl tak prakticky žádnou suchou přípravu. Z ní přitom vždycky těžím celý rok. Jenže loni jsem se dal do pořádku, až když začalo osobní volno, no a já místo toho, abych někde trénoval, jsem odjel na dovolenou. To byla další chyba. Zachoval jsem se neprofesionálně a byl z toho zklamaný."

"Na Slavii je úplně jiná atmosféra," popisuje Kůrka
"Musím říct, že na Slavii panuje úplně jiná atmosféra. To je nepopsatelné. Nechci tím nikoho shazovat, ale prostě vím, kde je lépe," těšil návrat pod růžičkova křídla Kůrku.

To naopak obránce Žižka si v Edenu zabalil "kufry". Po sedmi letech strávených u červenobílých zatoužil přiblížit se rodnému Zlínu a bude hrát za Kometu Brno. "Tomášův odchod mě mrzí, ale nedá se nic dělat. Táhne ho to domů, jeho kluk letos začne chodit do školy a on chce být u toho. Vyšel jsem mu vstříc, vždyť toho pro nás odvedl hrozně moc. Patří mu můj velký dík," řekl Růžička.

Do Brna se Žižkou by měl zamířit i útočník Miroslav Holec, stejně tak se do Komety vrací z hostování Tomáš Pospíšil. Nové roční smlouvy naopak ve Slavii podepsali forvard Lukáš Endál, obránce Pavel Kolařík a brankář Robert Slipčenko. Ten bude krýt záda Miroslavu Kopřivovi.

"Chceme mít kvalitní dvojici gólmanů, aby Dominik Furch mohl ještě rok chytat v prvoligovém Berouně," dodal Růžička s tím, že další změny v kádru momentálně neplánuje.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!