Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Brankář Sawchuk měl stovky stehů na tváři, ochrnul a zemřel na embolii

Sport

  7:00
PRAHA - Byl prvním brankářem NHL, jenž odchytal sto utkání s čistým kontem. Podařilo se mu to v letech 1949–67 a poté přidal ještě tři zápasy s nulou. Tohle úžasné prvenství bylo překonáno teprve nedávno – po téměř čtyřiceti letech. Přestože se u nás v minulém režimu o NHL příliš nepsalo, mnozí hokejoví fanoušci se dosud pamatují na snímek jeho tváře, rozbrázděné více než čtyřmi stovkami stehů... Legendární gólman Terrance Gordon Sawchuk nakonec zemřel na plicní embolii po nevinné potyčce se spoluhráčem.

Tým hokejistů Calgary Flames v roce 1955, uprostřed je v rukou spoluhráčů legendární gólman Terry Sawchuk foto: ČTK

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

V dorostu týmu Winnipeg Monarchs si nadějného gólmana všiml skaut klubu NHL, Detroitu Red Wings. Šlo zatím jen o příslib, leč brzy následovala událost, jež mohla jeho kariéru ukončit: v brance juniorského týmu Galt Red Wings se totiž srazil s útočníkem, jehož brusle jej zasáhla do oka tak nešťastně, že mu hrozilo oslepnutí. Naštěstí mu chirurgové oko zachránili. Později uzavřel smlouvu s Detroit Red Wings, kterou podepsal roku 1947, když mu ještě nebylo osmnáct.

Čekal, až ho slavný klub z Fordova města aut povolá k zápasu v NHL, a v sezoně 1949/50 se dočkal: v sedmi zápasech nahradil zraněnou jedničku Harryho Lumleyho. Detroit získal Stanley Cup, a i když se Lumley uzdravil, klub ho překvapivě uvolnil a vsadil na Sawchuka. To, že časem patřil k hvězdám NHL, mu dodalo sebedůvěru. Mezníkem v Sawchukově kariéře byl rok 1960, poté co se vrátil k hokeji v dresu Toronta Maple Leafs. Kariéru totiž ukončil kvůli osobním problémům a depresím. Tehdy se poprvé objevil na ledě v masce.

Nebylo divu, jeho obličej byl poznamenán více než 400 stehy po zásazích holí, bruslí či kotoučů. „Maska mi prodlouží kariéru o mnoho let, protože mi vrátí mou bývalou bezstarostnost a odvahu,“ pochvaloval si. Po sezoně 1965/66 však ochrnul na polovinu těla. Příčinou byly vleklé potíže s páteří, jejichž řešení vyžadovalo operaci. Před jejím zahájením ho lékaři upozornili, že i navzdory úspěšnému zákroku by měl počítat s ukončením kariéry.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...