Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Letošní draft NHL bude s jedním Čechem

Sport

  17:27
Jako jediný český zástupce cestuje na víkendový draft NHL třinecký obránce Tomáš Kundrátek, který si letos v přípravě na mistrovství světa odbyl premiéru i v seniorské reprezentaci. Objevit by se mohl na hranici druhého a třetího kola. Zástupce mezi první třicítkou tak nebude mít český hokej poprvé od roku 1997, kdy byl Floridou vybrán na 56. místě obránce Vratislav Čech.

Největší favorti draftu, útočník Stamkos. foto: ČTK


Kundrátka řadí nejvýše na 59. místo ve svých prognózách tým odborníků kanadské televizní stanice TSN, podle The Hockey News je český hráč ještě o tři příčky níže. "Spokojenost by ve mně vládla v případě, že bych byl draftovaný. Jestli to bude v prvním kole nebo v dalších, uvidíme," řekl Kundrátek oficiálním stránkám třineckého klubu. "Nemám žádný vysněný tým, ale chtěl bych se objevit tam, kde bych dostal nějakou příležitost a co největší prostor na ledě."


Nedávno se Kundrátek zúčastnit testů v Torontu. "Bylo to náročné. Vstal jsem v deset hodin, šel jsem na zdravotní prohlídku a poté následovali testy. Přibližně jsem věděl, co se tam bude dělat, protože mi něco o tom říkali kluci v šatně, kteří tam byli," připojil Kudrátek. "Ale že to bude až tak těžké, jsem nečekal. Největší teror byla kola, na kterých se jelo až do totálního vyčerpání. Byl to fakt děs a jsem rád, že to mám za sebou."


Pohovory měl s několika týmy NHL. "Těch zástupců týmů z NHL bylo hodně. Nepamatuji si všechny. Zájem o mě měli představitelé Chicaga, San Jose, St. Louis, Rangers, Tampy Bay a možná jsem ještě na někoho zapomenul," dodal zadák, který hrál druhým rokem za Třinec extraligu. Loni se na draftu dočkalo jen pět českých hokejistů, nejméně od roku 1988. Je otázkou, jak tomu bude letos.

V první stovce podle The Hockey News jsou i obránci Michal Jordán z Plymouthu a Vladimír Roth z Londonu, kteří se ale vůbec neobjevili v žebříčku Centrálního úřadu pro skauting. Bude záležet také na tom, jak se při draftu projeví konec smlouvy mezi NHL a IIHF o
odchodu hráčů do zámoří. Hráči z evropských klubů totiž mohou v současné době odcházet do NHL jen v případě, že nemají smlouvu či v ní mají klauzuli o odchodu. Přímé jednání mezi kluby NHL a evropskými kluby o případném finančním vyrovnání za hráče pod kontraktem dovoluje v současné době kolektivní smlouva mezi NHL a NHLPA.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč