Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Lev do Doněcku nepojede, čtvrtfinále KHL odehraje v Bratislavě

Sport

  12:52aktualizováno  19:12
PRAHA - Hokejisté Lva Praha se v pondělí večer dozvěděli soupeře pro čtvrtfinále KHL a o den později zjistili, že venkovní duely s Donbassem Doněck odehrají v Bratislavě. Vedení soutěže striktně určilo, že se na Ukrajině hrát nebude.

Utkání KHL: Lev Praha - Doněck. Zleva Luboš Bartečko, Jakub Klepiš a Petr Vrána z HC Lev Praha a brankář Erik Ersberg z Doněcku foto: ČTK

Nouzové řešení nastalo kvůli vyhrocené politické situaci na Ukrajině. Ruští šéfové se bojí o bezpečnost hráčů a diváků.

"Je jasné, že na Ukrajině se hrát nebude. Kde to bude, se řeší. Chceme slyšet názor Donbassu, klub má právo si vybrat," uvedl pro server R-Sport Vladimir Šalajev, viceprezident KHL.

Kolize se Spartou

Další problém by nastal v případě, kdyby se série protáhla - pátý a sedmý domácí zápas pražského celku se může krýt se zápasy Sparty ve čtvrtfinále extraligového play-off. 

Lev by se pak mohl teoreticky přestěhovat do O2 areny. Ta je po vyřazení Slavie v předkole volná. Rachota připouští, že je to jedna z variant.

Teď je jisté pouze to, že hokejisté Lva začnou sérii ve čtvrtek a v pátek na ledě Tipsport areny.

Podle mluvčího Jana Rachoty ze Lva Praha dlouho připadalo v úvahu, že by se nakonec v Doněcku hrálo. "Teď probíhají jednání mezi vedením Donbassu a KHL," řekl Rachota během úterý. "Na stanovisko zatím stále čekáme."

Český klub se nechtěl tím, kde se bude hrát, rozptylovat. "Pro nás se nic nemění: dva zápasy odehrajeme doma a pak jedeme ven, ať už to bude kamkoliv. V podstatě to bude stejné jako první série," myslí si útočník Petr Vrána.

"Všichni víme, co se na Ukrajině děje, takže chápu, že se takhle rozhodli kvůli bezpečnosti," dodal Vrána v rozhovoru pro klubový web. "Pokud budeme hrát v Bratislavě, je to lepší, že nemusíme nikam létat a budeme jenom přejíždět."

Doněcku nakonec poskytne azyl bratislavská Slovnaft aréna. Ve slovenském hlavním městě se ostatně uskutečnil už i sedmý rozhodující duel série mezi Doněckem a Rigou.

"Bratislavu mám rád. Jak to dál dopadne, teď nechci říkat. Pokud se ale nic nezmění, tak další dva domácí zápasy odehrajeme v Bratislavě. Rozhodnout ale musí vedení ligy," prohlásil trenér Donbassu Andrej Nazarov dopředu.

Atmosféru pondělního duelu si chválili také slovenští hráči v kádru ukrajinského týmu. "Nikdy se mi ani nesnilo o tom, že sedmý zápas, který máme hrát doma, budu hrát opravdu doma," řekl po zápase obránce Peter Podhradský, bratislavský rodák. "Přišla i slušná návštěva, čtyři tisíce lidí. Takže se těšíme z postupu," pochvaloval si.

Jenže Podhradský naznačil, že by si přál, aby se série proti pražskému Lva hrála i v Doněcku. "Fanoušci by si to zasloužili," řekl. "Ale jsou věci, které nedokážeme ovlivnit."

Brankář Laco: Všude byl klid, není tu žádná katastrofa

Jeho spoluhráč Ján Laco zaujal k situaci ještě před začátkem "domácího" zápasu striktní postoj. "Bylo by lepší, kdyby se hrálo v Doněcku, před vlastními fanoušky. Hraju za Doněck a chtěl jsem hrát doma. Není nic příjemného nastoupit k rozhodujícímu sedmému zápasu na cizím hřišti, když jsme měli mít výhodu domácího prostředí," citoval slovenského gólmana server čas.sk.

Podle Laca to v hornickém městě na východě Ukrajiny nevypadá tak zle, aby se tam nemohl hrát hokej. "Byly sice nepokoje na náměstí, ale o nic vážného nešlo. V neděli jsme jeli na letiště přes město a všude byl klid. Není tu žádná katastrofa."

Po utkání, v němž Donbassu pomohl dobrým výkonem k postupu, zopakoval, že si přeje kvůli fanouškům hrát opravdu doma, tedy v ukrajinském Doněcku. "Ale není to na nás."

Autor:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...