Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Poslední Hájkova šance v NHL? Pittsburgh ho chce vidět v kempu

Libor Hájek (vpravo) z New York Rangers přihrává, překazit se mu to snaží Zach Parise z New York Islanders. foto: Reuters

Po necelých dvou měsících od otevření trhu s volnými hráči se konečně dočkal dobré zprávy. Český obránce Libor Hájek se s NHL ještě neloučí, na předsezonním kempu si pokusí vybojovat smlouvu s Pittsburghem.
  11:36

Poprvé v kariéře si vyzkoušel trh s volnými hráči jako nechráněný, tedy že mohl jednat s kýmkoliv bez souhlasu předchozího zaměstnavatele.

Jenže nabídky se zřejmě proudem nevalily, proto Hájek kývl na tu z Pittsburghu, která mu však budoucnost v zámoří nezaručuje.

Domluvil se na zkušebním kontraktu, což ve zkratce znamená, že ho Penguins chtějí vidět na kempu krátce před sezonou. Stejné podmínky nabídli také obránci Marku Pysykovi.

Oba se pokusí vybojovat nový kontrakt, konkurence je však na modrých čarách v Pittsburghu veliká.

Libor Hájek (vlevo) z New York Rangers brání Jareda McCanna z Pittbsurghu.

Tvoří ji Erik Karlsson, Kris Letang, Ryan Graves, Marcus Pettersson, Pierre Olivier-Joseph, na hraně sestavy se pohybují ještě Chad Ruhwedel, Mark Friedman, Ty Smith nebo Will Butcher. K nim nyní přibyli ještě Hájek s Pysykem.

Pokud Hájek uspěje, vyzkouší si už třetí angažmá v NHL. V nejlepší hokejové lize světa oficiálně začal v Tampě, která ho v roce 2015 draftovala jako 37. hráče v pořadí.

Lightning ho po podpisu nováčkovského kontraktu však vyměnili ještě před debutem v NHL do Rangers v rámci velké výměny za Ryana McDonagha a J.T. Millera. Od sezony 2018/19 tak působil v New Yorku, se kterým se domluvil na dvou ročních smlouvách.

Celkem Hájek naskočil v NHL do 110 zápasů, v nichž posbíral 12 bodů. O něco úspěšnější byl za pět sezon ve farmářské AHL, kde odehrál o sedm zápasů víc a do statistik se zapsal celkem sedmnáctkrát.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!