Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Vítkovice v prvním semifinále Ligy mistrů podlehly švédskému Skellefteå

Marek Kalus z Vítkovic se snaží překonat Linuse Söderströma z týmu Skelleftea. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Hokejisté Vítkovic prohráli v úvodním utkání semifinále Ligy mistrů na domácím ledě se švédským celkem Skelleftea AIK 2:4. Ostravanům se v první třetině povedlo otočit skóre góly Dominika Lakatoše a Rastislava Deje z 0:1 na 2:1, ale pak třikrát skóroval pátý tým švédské ligy a před zápasem na vlastním kluzišti má dvougólový náskok. Odveta se bude hrát v úterý 16. ledna.
  20:53aktualizováno  21:37

„Potkali jsme se s top týmem v Evropě a taky to bylo vidět i na ledě. Nějaké šance jsme si i vytvořili, ale góly jsme dostali po našich chybách. Byli jsme v držení kotouče, ale pod tlakem nebo špatným řešením jsme ho ztratili a soupeř toho využil. I ten gól, který jsme dostali v jejich oslabení, padl po naší chybě, ale oni nás k ní přinutili svou aktivitou,“ řekl novinářům druhý vítkovický trenér Jiří Veber.

Oba soupeři se do sebe pustili bez přehnaného taktizování. Domácí už opět s koučem Pavlem Trnkou, který se po šampionátu dvacítek vrátil na střídačku, v šesté minutě nabrali ztrátu. Lindströmovi přistál přímo na čepeli puk vyražený brankářem Klimešem a Švéd lehce doklepl.

Vítkovice – Skellefteå

Semifinále Ligy mistrů jsme sledovali ONLINE

Vítkovice ale rychle kontrovaly, v osmé minutě Lakatoš v přesilovce příklepem z kruhu překonal Söderströma. Domácí hráči pokračovali v aktivitě a 132 sekund po vyrovnání se jim podařilo otočit skóre, když po kiksu hostujícího obránce a jeho přihrávce naslepo před vlastní bránu nadvakrát protlačil kotouč za čáru Dej.

Vítkovice byly nahoře, ale v další početní výhodě se nechaly zaskočit a po zaváhání ve vlastním pásmu Dzierkals v oslabení ve 12. minutě srovnal. Druhou část opět odstartovala lépe Skelleftea. Klimeš zabránil ve velké šanci Huggovi, ale v 26. minutě narýsoval Sikura křížnou přihrávku na hůl Lindholmovi a ten z první opět obrátil skóre ve prospěch Seveřanů.

Lukáš Klimeš z Vítkovic pouští první gól zápasu proti Skelleftea.

Ještě lepší pozici před odvetou Švédům vytvořil v 46. minutě Sikura. Vítkovice znovu pykaly za chybu v obranném pásmu: domácí přišli o puk na vlastní modré, Nilsson kotouč rychle poslal do strany Sikurovi a Kanaďan bez přípravy zavěsil.

Ostravané bojovali o co nejlepší výsledek, ale soupeř jim toho moc nedovolil. Söderströmovi sice připravil dvě krušné chvilky Barinka, ale gólová radost pro domácí z toho nebyla.

Ve Švédsku musejí Vítkovice za týden vyhrát minimálně o dva góly v normálním čase, aby si vynutily alespoň prodloužení. „Na konci jsme měli ještě možnost s výsledkem něco udělat, ale škoda, že ten jejich faul nepřišel o něco dříve. Ztrácíme dva góly, ale ještě se o to porveme,“ řekl Veber.

Play-off Hokejové Ligy mistrů
Semifinále 9. 1. 2024 18:00
HC Vítkovice Ridera : Skelleftea AIK 2:4 (2:2, 0:1, 0:1)
Góly:
07:08 Lakatoš (Bukarts, Kalus)
09:20 Dej
Góly:
05:26 Lindström (Granberg, Lindholm M.)
11:32 Dzierkals
25:06 Lindholm P. (Sikura, Hugg)
44:01 Sikura (Nilsson, Johnson)
Sestavy:
Klimeš (Machovský) – Percy, Raskob, Mikuš (A), Grman, Auvitu, Kovář, Prčík, Jeřábek – Kalus, Chlán, Lakatoš (C) (TS) – Dej (A), Krieger, Vondráček – Bukarts, Barinka, Fridrich – Půček, Claireaux, Peterek
Sestavy:
Söderström (Lindvall) – Forsfjäll, Pudas (C), Nilsson, Haara, Olsson, Granberg – Lindström (TS), Sandberg, M. Lindholm – Hugg (A), Lindberg, Heikkinen – Johnson, P. Lindholm (A), Sikura – Stenman, Robertsson, Forsfjäll – Johnson, Dzierkals

Rozhodčí: M. Tscherrig, A. Schrader – J. Svoboda, D. Hynek

Počet diváků: 5 455

Přejít na on-line reportáž
Play-off Hokejové Ligy mistrů
Semifinále 9. 1. 2024 20:15
Geneve-Servette HC : Lukko Rauma 2:2 (1:0, 1:2, 0:0)
Góly:
08:14 Miranda (Praplan, Honka)
29:02 Chanton (Miranda)
Góly:
24:32 Mattila (Abt, Jandric)
26:39 Fontaine (Tieksola, Burke)
Sestavy:
Olkinuora (Mayer) – Jacquemet, Vatanen, Berni, Karrer, Le Coultre, Honka, Chanton, Völlmin – Rod, V. Filppula, Praplan – Jooris, Manninen, Hartikainen – Miranda, Richard, Pouliot – Berthon, Cavalleri, Bertaggia
Sestavy:
Lebedeff (Ch. Gibson) – Almari, Brook, Abt, Stenqvist, Piiponen, Ervasti, Reunanen, Korkka – Burke, Fontaine, Tieksola – Nyman, Pathrik Westerholm, Ponthus Weesterholm – Jandric, Mattila, Repo – Hämäläinen, Kainulainen, Ylitalo

Rozhodčí: Šír, Nikolič – Fuchs, Stalder

Počet diváků: 4 371

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!