Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Litvínov válí! Ovládl třaskavou domácí bitvu a sahá po titulu

Sport

  19:40aktualizováno  20:02
LITVÍNOV - Sen mnoha generací litvínovských hokejistů se pomalu stává realitou. Severočeši ve finálové sérii vedou nad Třincem 3:1 na zápasy. Ve čtvrtek domácí uspěli znovu díky skvělému brankáři Pavlu Francouzovi, tým ze Slezska porazili 3:0.

Strkanice před brankou třineckých Ocelářů ve finále extraligového play off. foto: Ondřej BičištěMAFRA

Litvínov může slavit první titul v historii tradičního klubu už v neděli na třineckém ledě. Pokud si Třinečtí vynutí pokračování finálové bitvy, šestý zápas je na programu pod Krušnými horami zase v úterý.

Souboj u hrazení. Roztislav Martynek (vlevo) vs. Milan Doudera.
Ostrý bodyček. Tomáš Pavelka málem skončil na třinecké střídačce.

Čtvrteční zápas začal velmi opatrně. Diváci na tribunách se bavili spíš atmosférou než samotným hokejem. Na Hlinkově stadionu to vypadalo jako ve vosím hnízdě, hukot uvnitř ještě umocňovala tleskátka, která domácí fanoušci dostali. Lidé seděli a stáli tam, kde se (ne)dalo.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (Litvínov): „Začali jsme lépe než včera, ale psychicky nás postavila na nohy ta branka. Od té doby jsme se zvedli a víc jsme si proti Třinci dovolili. Přesně to jsme potřebovali. Třinec za stavu 0:0, i za stavu, kdy prohrává, je strašně nebezpečné mužstvo. Nás podržel brankář Pavel Francouz.“

Václav Varaďa (Třinec): „My jsme dnešní utkání nezačali tak jako včera, bylo to z naší strany malinko nervóznější. Ale i tak byl průběh první třetiny docela vyrovnaný. Utkání zřejmě zlomila ta první branka, kterou jsme si nechali dát při hře čtyři na čtyři, kdy jsme po ztrátě kotouče na modré čáře špatně vyhodnotili situaci v obranné fázi. I potom jsme měli velké šance, domácí tým však v těchto chvílích podržel brankář. Snažili jsme se to zdramatizovat při té přesilovce ve třetí třetině, ale nepodařilo se nám dostat kotouč za Francouze.“   čtk

První třetina - jak už bylo řečeno - nenabídla příliš zábavy. Oba týmy se jako by bály něco vymyslet. Byla to taktická vyčkávaná. Na trestnou lavici putovali v první dvacetiminutovce pouze oba kapitáni, ale Litvínov ani Třinec v přesilovce nepředvedl žádnou velkou šanci.

Hosté byli aktivnější, ale stejně jako ve středu třinečtí teď dobře bránili střední pásmo černožlutí. Domácí zahrozili z brejku, po němž vystřelil obránce Gula a třinecký brankář Hamerlík zasáhl betonem. S třineckými závary si s osobitým klidem a jistotou poradil gólman Francouz.

Klíčový moment

Druhá třetina už byla svižnější. Oceláři tlačili, ovšem buď mířili mimo branku, nebo narazili na vládce litvínovského brankoviště. Šance přibývaly na obou stranách, oba gólmani měli víc práce. Hamerlík se činili při Lukešově průniku, střelu vytáhl ramenem.

Klíčová chvíle nastala v polovině zápasu. Při hře ve čtyřech obral Rotha o puk obránce Pavelka a řítil se na branku sám od levého mantinelu. Třinečtí se stačili vrátit, ovšem akce pokračovala - Jiří Gula dal vzpomenout na svého slavnějšího kolegu Jiřího Šlégra. Takhle pálí guma, tedy Gula!

Jeho rána od modré čáry prolétla až do sítě a odstartovala euforii litvínovských fanoušků. Navíc ve 37. minutě dostal Třinec od domácích druhé „žihadlo“, kdy Robin Hanzl střelou z úhlu zaskočil Hamerlíka.

A to ještě Lukeš po narážce s Martynkem neproměnil obrovskou šanci. Po „haškovsku“ na zádech zastavil puk mířící za brankovou čáru Hamerlík.

Podobně úchvatný zákrok předvedl Francouz ve 49. minutě, kdy instinktivně zastavil špičkou betonu Orsavovu šanci.

Litvínov pak přežil díky Francouzovi také obvyklou taktickou variantu Třince. Hosté šest minut před koncem v přesilovce odvolali brankáře. Naopak domácí risk soupeře potrestali - Viktor Hübl trefil prázdnou branku a přiblížil mistrovské oslavy.

Finále play off hokejové extraligy - 4. zápas

HC Verva Litvínov - HC Oceláři Třinec 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 31. Gula (Trávníček, T. Pavelka), 37. R. Hanzl (Ručinský, Z. Sklenička), 56. Hübl (T. Pavelka). Rozhodčí: Fraňo, Hribik - Lederer, Tošenovjan. Vyloučení: 5:5, navíc Kubát - Marek Růžička oba 5 min. a do konce utkání. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 6011 (vyprodáno). Stav série: 3:1.

Litvínov: Francouz - Chaloupka, Kubát, Gula, T. Pavelka, F. Pavlík, Z. Sklenička - Jánský, Hübl, Lukeš - Petružálek, R. Hanzl, Ručinský - Martynek, Gerhát, Trávníček - M. Hořava ml., Piroš, Jurčík. Trenéři: Rulík a M. Hořava st.

Třinec: Hamerlík - Roth, Klesla, Galvas, Linhart, Trončinský, M. Doudera, Nosek - Dravecký, Klepiš, Ružička - Irgl, Polanský, Adamský - Hrňa, Plíhal, Orsava - Ciencala, Marek Růžička, Matuš. Trenéři: Kalous a Varaďa.

Autor: