Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Aplaudující Kulich s Jiříčkem a nový český rekord. O Rouskově debutu v NHL

Lukáš Rousek (vlevo) slaví premiérový gól v zámořské NHL. foto: Reuters

Když se dozvěděl, že nastoupí za Buffalo proti Montrealu, hned zavolal rodičům. „Byli nadšení! A slíbili, že se budou koukat,“ vyprávěl Lukáš Rousek po úspěšném debutu v NHL. Skóroval hned při prvním střídání, později přidal i asistenci a byl vyhlášen druhou hvězdou utkání. Slyšel chválu ze všech stran, na tribuně měl navíc podporu dalších vycházejících nadějí českého hokeje.
  17:30

Jiří Kulich si významný večer dobrého kamaráda zkrátka nemohl nechat ujít. „Potkali jsme se před zápasem. Když zjistil, že budu hrát, tak řekl, že se určitě přijde podívat,“ líčil Rousek po prohře 3:4 po samostatných nájezdech.

Společně v předchozích měsících váleli v AHL. Starší z ofenzivního dua posbíral devětačtyřicet bodů (15+34), stříbrný medailista z nedávného juniorského mistrovství světa se zapsal do statistik čtyřicetkrát (21+19).

Když jeho parťák dostal poprvé v kariéře povolávací rozkaz do NHL, měl velkou radost. „Po přesunu do zámoří mi hodně pomohl, za což mu děkuji. Zasloužil si to, jsem za něj hrozně rád,“ hlásil s úsměvem.

Na tribuně nefandil sám. Utkání si užíval s obráncem Davidem Jiříčkem, jehož Cleveland nastoupil proti Rochesteru s Kulichem v sestavě v neděli večer. Další vzájemný souboj čeká oba farmářské týmy v noci ze středy na čtvrtek.

Nadějní mladíci si atmosféru v KeyBank Center užívali. A společně s nadšením sledovali, jak jejich krajan bleskově odpovídá na vedoucí trefu Jordana Harrise a vyrovnává na 1:1.

Odchovanec pražských Letňan si počínal velmi aktivně okolo brankoviště. Když se nepřesná rána Tysona Josta příhodně odrazila od zadního mantinelu, rychle zareagoval a mohl začít slavit premiérový gól v elitní zámořské soutěži.

Dočkal se ho už v čase 3:49, čímž překonal dosavadní rekord legendárního Jaroslava Pouzara (7:55) a stal se historicky nejrychlejším českým střelcem při debutu v NHL.

„Opravdu jsem nečekal, že se mi něco takového podaří. Navíc hned při prvním střídání,“ pronesl v krátkém rozhovoru se zámořskými novináři.

Druhý bod si připsal v devětadvacáté minutě. Na modré čáře šikovně přenechal kotouč Victoru Olofssonovi, po jehož přihrávce a povedeném individuálním průniku skóroval Riley Stillman.

„Lukáš to zvládl velmi dobře. Jsem na něj hrdý,“ řekl pětadvacetiletý obránce, který před zápasem přivezl českého mladíka na stadion.

Rousek se ukázal i přesto, že na ledě strávil jen devět minut a tři vteřiny. Zaujal dobrým pohybem, šikovností na puku a tahem na branku. „Vůbec nejsem překvapený, že se mu tak dařilo,“ přidal se s chválou německý útočník John-Jason Peterka.

Lukáš Rousek slaví se spoluhráči z Buffala.

Pro českého útočníka, jenž se rázem stal nejvyhledávanějším hráčem na statistickém webu Elite Prospects, jde o vítané zadostiučinění.

Vždyť ještě na začátku minulého roku se zotavoval z vážného zranění kolene, které výrazně přibrzdilo rozjezd jeho zámořské kariéry.

„Ještě to ani nezačalo a už přišla taková komplikace. První dva měsíce byly naprosto šílené. Nikam jsem pořádně nemohl, trávil jsem čas jen na pokoji a na zimáku,“ vzpomínal v rozhovoru pro iDNES.cz.

Díky vzornému přístupu během rehabilitace nakonec stihl v minulé sezoně odehrát devatenáct utkání. V létě se opět zodpovědně připravoval a vrátil se ve skvělé formě.

V Rochesteru se zařadil mezi tahouny, v týmové tabulce produktivity se drží o bod na druhém místě za Brandonem Birem. Podává stabilní výkony, díky nimž si vysloužil pozornost Sabres.

„Výborně čte hru. Trénuje s námi, takže ví, jakým stylem hrajeme. Ale prokázat to v zápase není vůbec jednoduché. Jen potvrdil, že je skvělým hokejistou,“ pokyvoval uznale hlavou kouč Don Granato.

Rousek zatím netuší, jak dlouho bude jeho pobyt v Buffalu trvat. Hokej v NHL si ale mimořádně užívá: „Tempo bylo větší, než jsem očekával. Celkem jízda, ale tak to zkrátka je, když jsou kolem vás nejlepší hráči na světě.“