Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Luňák ukončil dlouhé trápení Pražanů. Sparta porazila Pardubice

Sport

  21:58
PRAHA - Hokejisté Sparty porazili v předehrávaném utkání 40. kola extraligy Pardubice 2:0 a ukončili tak sérii čtyř porážek. Pražané se tak po výhře nad úřadujícím mistrem udrželi ve hře o postup do předkola play off, nadále jsou ale dvanáctí. O dnešní výhru nad aktuálně nejlepším týmem na kluzištích soupeřů se dvěma góly zasloužil Lukáš Luňák. Brankář Tomáš Pöpperle potřetí v sezoně udržel čisté konto.

Sparta - Pardubice (spokojení hokejisté Sparty) foto: ČTK

Zápas trápících se Pražanů proti Východočechům příliš pohledný hokej nenabídl. Platilo to zejména pro první třetinu, v které se příliš zajímavých momentů neudálo. V 5. minutě vyzkoušel pozornost pardubického Růžičky Hromas, ale neuspěl stejně jako nepřesně střílející Ton v polovině první třetiny. Pöpperleho poté prověřil zejména Špirko v závěru úvodního dějství.

V druhé třetině oba celky zvýšily intenzitu střelby, i když zejména na jejím začátku byla většina pokusů nepřesná. Dokumentoval to i Somík, jenž v 28. minutě z dobré pozice střílel vedle. Růžičku vyzkoušel o několik sekund později z úhlu Výborný, ale pardubický brankář byl připraven.

Při následném Nakládalově vyloučení si Sparta poprvé v zápase vytvořila souvislý tlak, gól však nedala. Čekání na úvodní gól ukončil až v 39. minutě Luňák, jehož střela po individuální akci zapadla k levé tyčce Růžičkovy branky.

Hosté byli blízko vyrovnání v 46. minutě, poté co se kapitánu Koukalovi podařilo přesvědčit rozhodčí, aby vyloučili Žalčíka za zákrok na Nakládala. Před Pöpperlem bylo horko, sparťanský brankář si ale poradil i s největší šancí Somíka.

Když poté hosté nenašli na Pöpperleho recept ani v dalších minutách, radovala se Sparta z první výhry v letošním roce. Tři minuty před koncem se navíc Východočeši rozhodli riskovat bez brankáře a Luňák druhým gólem pojistil výhru domácích. Pardubice tak teprve pošesté v sezoně venku nebodovaly.

40. kolo hokejové extraligy

HC Sparta Praha - HC Eaton Pardubice 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 39. Luňák (Philipp, Ton), 58. Luňák.

Rozhodčí: Fraňo, Mikula - Bádal, Kalivoda. Vyloučení: 4:5. Bez využití. Diváci: 4365.

Sparta: Pöpperle - Philipp, Jan Hanzlík, Vykoukal, Gulaši, Macholda, O´Brien - Ton, Broš, Hromas - Kratěna, Výborný, Bartánus - Smoleňák, Koreis, Luňák - Žalčík, Karpov, Kafka. Trenéři: M. Hořava st. a Rulík.

Pardubice: M. Růžička - Nakládal, Kaberle, Píša, Kočí, Jillson, Mezei, od 21. navíc Kolář II - Bartek, Koukal, Somík - Kolář I, Špirko, Starý - Pineault, Buchtele, Radil - Zohorna, Nahodil, Rákos. Trenéři: Jandač a Hynek.

Autor: