Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Marek si musí vyzvednout cenu KHL

Sport

  13:39
MOSKVA - Až více než měsíc po rozhodujícím finálovém utkání bude slavnostně zakončen první ročník Kontinentální hokejové ligy. Na dnešním galavečeru v moskevské opeře bude rozděleno třiadvacet individuálních i týmových cen a ve dvou případech by měl být oceněn i český hokejista.

Jan Marek (s 15 na dresu) v zápase Kontinentální ligy. foto: Lidovky.cz

Nejvíce branek totiž nastříleli Jan Marek a Pavel Brendl, kteří by se měli zakončení sezony zúčastnit. Brendl je navíc autorem nejrychlejší branky ligy. Dokonce musel kvůli galavečeru zrušit dovolenou. Útočníka Torpeda Nižnij Novgorod k cestě do Moskvy přesvědčilo stejně jako Marka upozornění, že pokud se nedostaví, bude mít na začátku příští sezony zastavenou činnost.

„Chtěl jsem, aby mě klub omluvil, ale nešlo to. Dokonce mi řekli, že pokud nepřiletím, budu mít v září dva zápasy stop,“ divil se Marek. Opora Magnitogorsku, která se v úterý večer dohodla s Metallurgem na nové roční smlouvě, však nakonec dovolenou rušit nemusela. Teprve v sobotu se Marek vrátil z mistrovství světa a program odpočinku teprve plánuje s manželkou. „Pavel dopadl hůře,“ dodal Marek, který se svým sokem v boji o korunu pro nejlepšího střelce ligy v minulých dnech telefonicky mluvil. Rozhodne se o nejlepším střelci Oba dva se tak ale alespoň v pátek v Moskvě dozvědí, kdo z nich se vlastně nejlepším střelcem soutěže stal, či zda vyhráli oba. Marek i Brendl totiž nastříleli pětatřicet branek, Marek by však na tom měl být podle pomocných kritérií lépe. Odehrál méně zápasů a připsal si více asistencí. Pravidla KHL však v tomto ohledu nejsou příliš jasná.

„Snad mi něco dají, když už mě zvou,“ pousmál se Marek, který nevylučuje ani to, že ceny budou skutečně dvě. „Uvidíme, kdo z nás vyhrál,“ krčil rameny reprezentační útočník, který je i jedním z jedenácti kandidátů na Zlatou hokejku pro nejlepšího hráče KHL.

Dvojnásobné zastoupení bude mít český hokej i v kategorii nejlepší trenér, kde jsou nominováni Vladimír Vůjtek starší, který vedl moskevské Dynamo, a kouč Spartaku Moskva Miloš Říha.

Kandidáty na nejlepšího hráče play off, takzvaného Mistra play off, jsou podle mínění trenérů i útočníci Jaroslavle Zbyněk Irgl a Josef Vašíček.

Na galavečeru, který se jistě ponese i v duchu nedělního vítězství Ruska ve finále mistrovství světa, budou vyhlášeni také nejlepší brankář soutěže, nejlepší obránce, nejlepší útočník, All star sestava KHL, ale oceněn bude i gentleman ledu, železný muž nebo autor nejrychlejšího gólu soutěže, kterým je podle všeho Brendl. Juniorský mistr světa se v říjnovém zápase proti Chabarovsku střelecky prosadil již v jedenácté vteřině.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!