Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Martin Ručinský bude i nadále pokračovat ve Spartě

Sport

PRAHA - Kariéra naganského šampiona Martina Ručinského nekončí. Osmatřicetiletý hokejista, který vynechal většinu minulé sezony kvůli poranění kyčle, bude podle informací LN dále působit v pražské Spartě.

Martin Ručinský má důvod k radosti. foto: Jan Beneš

Fanoušci se mohou těšit, v ­extralize opět uvidí hvězdného Martina Ručinského. Zkušený forvard vyléčil poraněnou kyčel a je připraven zapojit se do přípravy na ledě holešovického týmu.

"S Martinem jsme ústně domluvení na znění jeho smlouvy, jenž bude založená na počtu odehraných zápasů. Má velikou chuť a motivaci pro příští sezonu ve Spartě, přejeme si společně, aby mu jeho zdravotní stav umožnil plné vytížení. Bude pro nás pak velmi důležitým hráčem," vysvětlil LN generální manažer Sparty Petr Bříza.

Ručinský tak bude pokračovat ve stejném klubu, do kterého zamířil loni v létě po uzavření dlouholeté zámořské štace v NHL. Na návrat dvojnásobného mistra světa se těší už i jeho parťáci. Ručinský si ve Spartě zahrál s různými hráči, ale před svým zraněním končil v útoku s Jakubem Langhammerem a Petrem Tonem.

Právě po jejich boku nasbíral většinu z devíti bodů, které si stihl před předčasným koncem sezony v ­listopadu připsat. "Nejdřív jsem hrál s Martinem a Davidem Výborným, ale moc nám to neklapalo. Pak Davida vystřídal Kuba a naše hra se začala zlepšovat. Do toho však přišlo Martinovo zranění. Máme tedy spolu co napravovat," přiznal Ton. "S Martinem to byla paráda. Předával mi zkušenosti, jak na ledě, tak v kabině," pochvaloval si Langhammer.

Loňská sezona? Zapomenout!
Ručinský by však na minulou sezonu nejraději zapomněl. V extralize hrál ani ne dva měsíce, když jej zabrzdilo zranění. S prasklým kyčelním kloubním pouzdrem musel dokonce podstoupil operaci na vyhlášené klinice v americkém Vailu a ­čekalo se, že se do dresu Sparty vrátí v polovině ledna. "Začal jsem pomalu bruslit. Není to ještě ono, ale každým dnem se můj stav zlepšuje. Všechno jde podle plánu," říkal Ručinský v polovině prosince.

Jenže s přibývající zátěží se začala ozývat v kyčli bolest. Před koncem ledna se tak Ručinský místo do dresu Pražanů vrátil do Vailu. "Píchali mi injekce krevní plazmy přímo do kyčle. Probíhalo to tak, že mi vzali krev, v přístroji z ní vytáhli plazmu, krevní destičky a tu nejkvalitnější část krve mi píchli přímo do kloubu. Tímhle procesem se ta léčba urychluje," popsal tehdy deníku Sport.

Ale ani to litvínovskému odchovanci nepomohlo. Během play off se několikrát spekulovalo, že konečně naskočí, ale bolest mu to nakonec neumožnila. Nyní tak má Ručinský možná poslední sezona na to, aby českým divákům předvedl, že hokej ještě hrát nezapomněl. "Hlavní je, aby byl Martin zdravý. Pak bude moci opět ukázat, že to je ‚pan‘ hráč," svěřil se Ton.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!