Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Mason vychytal nulu proti Nashvillu

Sport

  10:05
NEW YORK - Triumfem skončil v hokejové NHL návrat brankáře Chrise Masona do Nashvillu, který se jej v létě zbavil a vyměnil ho do St. Louis. V úterním utkání Mason na ledě svého bývalého týmu vychytal pro Blues vítězství 1:0 po samostatných nájezdech a připsal si premiérové čisté konto v sezoně.

Brankář Mason přijímá gratulace od spoluhráčů ze St. Louis k výhře na ledě svého bývalého klubu Nashvillu. foto: ČTK

Mason nejprve zlikvidoval v základní hrací době a v prodloužení všech 47 střel Predátorů, v penaltovém rozstřelu pak zneškodnil i oba nájezdy Riche Peverleyho a Villeho Koistinena. Naopak Dave Perron a Brad Boyes na druhé straně proti Danu Ellisovi uspěli.

"Byl to pěkný večer a určitě jeden z největších zápasů v mé dosavadní kariéře," přiznal dvaatřicetiletý gólman, jenž v Nashvillu strávil šest sezon a dlouho dělal náhradníka Tomáši Vokounovi. Po utkání poděkoval za pomoc spoluhráčům. "Zablokovali snad milion střel. Před naší brankou bylo pořádně rušno, ale kluci vždy dokázali dostat puk do bezpečí. Všichni jsme se ze všech sil rvali o dva body a nakonec je máme," dodal Mason, jenž vychytal třináctou nulu v kariéře.

St. Louis byli většinu zápasu pod tlakem, třetí třetinu prohráli na střely 3:11, v prodloužení byl poměr 1:9. Jenže Mason byl nepřekonatelný. "Není pochyb o tom, že Chris byl největší hvězdou zápasu," ocenil Masonův výkon i trenér domácích Barry Trotz. "Kdykoliv vás někdo někam vymění a vy pak proti svému bývalému týmu hrajete, máte speciální motivaci. A on to tady miloval, nechtěl se stěhovat jinam," poznamenal Trotz. Také gólman Nashvillu Dan Ellis Masona pochválil. "Chris nikdy nepodcení žádný zákrok. Myslím, že kdybychom na něho dnes hodili kuchyňský dřez, tak ho také chytí," zažertoval.

Zatímco v Nashvillu byli hráči na góly skoupí, ve zbývajících dvou úterních zápasech se konaly brankové hody. Calgary Flames rozstříleli 6:2 Los Angeles a Atlanta zvítězila 6:3 na ledě Toronta. Maple Leafs tak utrpěli další těžkou porážku - už čtvrtou v řadě, navíc s týmem, který byl před zápasem poslední v tabulce Východní konference.

Se 78 obdrženými góly je nyní Toronto nejhůře bránícím mužstvem v celé NHL. Což je s podivem vzhledem k tomu, že tým vede Ron Wilson, který je známý tím, že vyznává defenzivní styl hokeje. "Všechno je to o bojovnosti a nasazení. A z obojího nám dnes hodně chybělo. To mě mrzí víc než cokoliv jiného," posteskl si Wilson.

DNEŠNÍ ZÁPASY:
Nashville - St. Louis 0:1 po sam. nájezdech
Branka: rozhodující sam. nájezd Perron. Střely na branku: 47:17. Diváci: 13.825.

Calgary - Los Angeles 6:2 (2:0, 2:0, 2:2)
Branky: 19. a 50. Rene Bourque, 10. Cammalleri, 25. Iginla, 31. Glencross, 44. Moss - 44. Frolov, 60. Kopitar. Střely na branku: 35:25. Diváci: 19.289.

Toronto - Atlanta 3:6 (0:1, 1:3, 2:2)
Branky: 28. Antropov, 46. Finger, 58. Hagman - 25. a 56. White, 7. Armstrong, 28. Thorburn, 34. Kovalčuk, 48. Schneider. Střely na branku: 35:30. Diváci: 19.297.

Autor: