Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Miliony za sběratelský skvost. Gretzky i nadále překonává rekordy, na legendy MLB a NBA ale nestačí

Sport

  7:13
Praha - Pokud se podíváte do historických statistik NHL, hned v jednašedesáti případech najdete na prvním místě jméno Wayne Gretzky. K nejvyššímu počtu gólů, asistencí, bodů a spoustě dalších milníků přidal jeden z hokejových velikánů i poměrně netradiční prvenství. Kartička z jeho nováčkovské sezony byla v online aukci vydražena za rekordních 1,29 milionu dolarů (28 milionů korun).

Kartička Waynea Gretzkyho z jeho nováčkovské sezony v NHL. foto: Webové stránky Sportsnet.

V hokejovém prostředí cena takového suvenýru ještě nikdy předtím nepřesáhla hranici milionu dolarů. Kartička z roku 1979 našla nového majitele po čtyřech letech. Tehdejší vlastník ji získal za 465 000 dolarů, její hodnota se tedy téměř ztrojnásobila.

Wayne Gretzky (99) při zápasu veteránů pod otevřeným nebem.
Legendární hokejista Wayne Gretzky

A není se čemu divit, jedná se o opravdový sběratelský unikát. Kartička zobrazující Gretzkyho v dresu Edmontonu Oilers je jedním ze dvou exemplářů, které znalci ocenili nejvyšším stupněm zachovalosti. Jen pro srovnání, stejně ohodnocených kousků s legendárním basketbalistou Michaelem Jordanem z jeho nováčkovské sezony koluje po světě více než 300.

„Byla vyrobena už před čtyřiceti lety, ale pořád přežívá v perfektním stavu. Wayne Gretzky je nejlepším hokejistou historie a zároveň jedním z nejvýznamnějších sportovců. Tohle prvenství si určitě zaslouží,“ prohlásil pro Sporsnet Chris Ivy, představitel společnosti Heritage Auctions, která se starala o prodej kartičky.

Smutek u ‚Lavin‘ v Coloradu. Zemřel dvojnásobný vítěz Stanley Cupu a mentor Patricka Roye

Podle něj přispěla k až nečekanému navýšení ceny i současná situace ve světě. Lidé tráví většinu času doma a věnují se starým zálibám. 

„Spousta z těch, co vyrůstali v osmdesátých letech minulého století, chodila na různé sportovní sběratelské akce. Gretzkyho i Jordana sledovali. Nyní už jsou ve věku, kdy za sebou mají úspěšnou kariéru a třeba i postradatelné příjmy,“ vysvětlil Ivy.  

Ani v tomto ohledu tedy nemá Gretzky mezi hokejisty konkurenci, napříč všemi sporty mu ale patří až šestá příčka. Celkové prvenství drží baseballista a v současnosti hráč Los Angeles Angels Mike Trout, jehož kartička byla v srpnu tohoto roku vydražena za neuvěřitelných 3,93 milionu dolarů (84,4 milionů korun).

Před kanadskou ikonu se vměstnaly ještě dvě baseballové legendy a dvě hvězdy současné NBA – Honus Wagner (3,33 milionu dolarů), Mickey Mantle (2,93 milionu dolarů), Giannis Antetokounmpo (1,86 milionu dolarů) a LeBron James (1,84 milionu dolarů).

Suvenýry spojené s členem Hokejové síně slávy zkrátka vzbuzují velký zájem, o čemž se přesvědčil také jeho otec Walter. Policie v Bradfordu, městě v kanadském státu Ontario, totiž v pondělí zadržela osmapadesátiletého muže a stejně starou ženu, kteří v jeho domě ukradli několik artefaktů z Gretzkyho kariéry.

Odcizené věci (hokejky, rukavice, kalhoty, dresy a ocenění, pozn. red.) už se našly, jejich hodnota se podle odhadů pohybuje nad hranicí 500 000 dolarů. Vyšetřování stále pokračuje a týká se i jednoho z policistů, zlodějům hrozí nejen obvinění z krádeže, ale i z podvodu.

„Jménem naší rodiny bych chtěl poděkovat všem policejním složkám za to, jak k celé situaci přistoupily. Jejich profesionality, odhodlání a podpory si nesmírně vážíme,“ uvedl Wayneův mladší bratr Glen.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!